Волен Сидеров пил блъди мери и уиски преди скандала на Летище Варна

Днес отново му свалиха единодушно имунитета в НС, но стана повод за политреторика

Бившият депутат от "Атака" Гален Монев обяви пред Софийския градски съд, че лидерът на партията Волен Сидеров е пил водка с доматен сок преди да се качи на самолета за Варна на 6 януари м.г. Политикът е подсъдим за хулиганство и лека телесна повреда, нанесена на полицай. Според показанията на Монев, след като пили на летището, бившите му съпартийци продължили с уиски в самолета. Самият Монев не бил употребил алкохол, защото му било лошо и повръщал преди полета. Той отрече, да е виждал Волен Сидеров да удря полицай, но си спомни, че партийният лидер употребил нецензурна реплика. След края на заседанието по делото Волен Сидеров отново повтори, че процесът бил поръчков и свидетели на случилото се са били карани да излизат от домовете си посред нощ, за да дават показания срещу него.


По-рано днес той отново остана без имунитет. Парламентът даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване по две стари обвинения от 2011 г. и 2013 г. - за хулигански прояви в Батак и с полицейски служител при учредяването на миналия парламент. Решението по първото искане на главния прокурор бе взето с гласовете на 119 депутати, а 1 се въздържа. Никой не бе против, а депутатите от "Атака" въобще не бяха в пленарната зала. По второто искане 113 бяха "за", а 5 се въздържаха.


Гласуването бе повод и за парламентарна реторика. "Парламентът се консумира с различни цели. Щом едното деяние е от 2011, а другото от 2013 г., защо сега се занимаваме с тях", попита Георги Божинов от БСП. Той напомни, че преди седмица съдът реши, че Сидеров е бил задържан неправомерно след скандала в НАТФИЗ, а депутатите са свалили имунитета му. "Къде е "Атака"? Вчера, когато ви бяха нужни за конституцията, бяха тук", възмути се Божиов. И обяви, че партията му няма да участва в това гласуване, за да изрази отношение не към деянието на Сидеров, а към начина, по който се артикулират папките с престъпления.


Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов обаче обяви, че групата има решение да подкрепи искането на главния прокурор. "Но как да си обясним обстоятелството, че обвинението се нуждае от 2 и от 4 г., за да направи необходимия анализ и да внесе данните в НС? Това ли са най-тежките деяния на хора от политиката и управлението, в България, която е на едно от челните места по корупция и злоупотреби, такива въпроси отдавна не са повдигани", допълни той.


"Quo vadis? Кой има интерес и защо се прави по този начин? Групата на "Атака" да бъде държана на къса каишка, за да може когато е необходимо тя да бъде пришивана към мнозинството по важни решения?", попита обаче Стоилов. И изрази още едно съмнение: "Дали тези действия от политико-юридически характер не са необходими за спасяването на самата "Атака" и на лидера й, след като той губи влияние и трябва да се героизира?" Не на шега предложих да изберем постоянна комисия по имунитетите, каквито има в много парламенти, защото тя не трябва да се формира за една или друга личност, допълни Стоилов. Според него в момента парламентът влизал в този капан, за да не се занимава с истинските проблеми.


Не се възмущавайте от НС, а от тези, които повдигат процедурата, скочи Атанас Атанасов от РБ. Той напомни, че БСП гласува "против" по предложението за второ четене на поправките в конституцията парламентът да изисква от главния прокурор доклади за действията му, а после подкрепи разпределението на прокурорската квота, за да може той да запази властта си. "Наистина ли така притискате "Атака" и ги държите на къса каишка? Това ли е цената на тези 11 гласа, без които нямаше да мине конституцията?", включи се и независимият Георги Кадиев. И се обърна към управляващите с обвинението "Така унижавате правосъдието".