Министър Красен Кралев: 2018 г. ще бъде годината на България в спорта

Имаме шанс да спечелим домакинството и на световното първенство по бокс за жени

„2018 г. ще бъде годината на България в спорта“, заяви в „Тази сутрин“ по БНТ министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Освен домакинството на Световното първенство по волейбол и домакинство на Световното първенство по художествена гимнастика, България има добри шансове да спечели и Световното първенство по бокс за жени, заяви в предаването той. Според министър Кралев и в трите спорта страната ни има много добри позиции и големи надежди за успехи в бъдеще.
„Средствата, които държавата ще отдели за домакинствата на тези първенства, са оправдани, защото те ще ни донесат голям престиж в международната спортна общност и ще допринесат за развитието на тези спортове в страната ни“, добави Красен Кралев. Той похвали отново перфектната организация на Европейското първенство по волейбол тази година, която заедно с феноменалната българска публика са били в основата на успеха ни и спечелването на домакинството на СП през 2018 г.
Бюджетът за спорт през 2016 г. е със 7% по-висок от този за настоящата година, заяви министър Кралев, помолен да коментира средствата, които ще бъдат отпуснати за българския спорт през следващата година. „Министерство на младежта и спорта прави доста сериозна реформа във финансирането на българския спорт“, каза министър Кралев. По думите му при влизането му в ММС през 2014 г. от 110 лицензирани федерации институцията е финансирала 67, през тази година са намалени на 57, а за следващата година ще се финансират 47 федерации. Целта на реформата е да се отделят повече средства за реално работещите и носещи успехи за страната ни или имащи важна социална функция спортове.
Министър Красен Кралев коментира отново и допинг скандала и наказанието, наложено на Българската федерация по вдигане на щанги. Според него трябва да се извърви целият път по обжалване на глобата и да се направят всички опити от страна на федерацията тя да бъде намалена, но се съмнява да бъде направен компромис, тъй като антидопинговата политика в световния спорт е безкомпромисна. Министърът очаква засилени допингови проверки във всички спортове от началото на 2016 г., заради наближаващата Олимпиада.
„Трябва да се спазват законите и правилата и да се прилагат безкомпромисно и еднакво за всички“, заяви Кралев, помолен да коментира скандалите през годината в българския футбол. В българския спорт има малко инвеститори, които трябва да се уважават и да не се гонят, но не за сметка на нарушаване на правилата, е мнението на министъра.