Министър Кралев: 10 милиона лева ще отдели държавата за организиране на световното първенство по волейбол през 2018 година

Горди сме, че успяхме да се преборим с други силни кандидатури

10 милиона лева ще отдели държавата за организирането на световното първенство по волейбол през 2018 година, на което България ще бъде домакин заедно с Италия. Това обяви днес, на специална пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“, Министърът на младежта и спорта Красен Кралев. На срещата с медиите присъстваха още президентът на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров и селекционерът на българския национален отбор Пламен Константинов, а какво казаха те можете да прочетете тук.

„Световното първенство е едно от най-значимите събития, което предстои да се проведе в България. Горди сме, че успяхме да се преборим с други силни кандидатури. Едно от звената да се беше пропукало и това нямаше да стане“, бяха първите думи на министър Красен Кралев, който изведе три основни факта, повлияли за спечелването на престижното домакинство.  

„Първият факт е впечатляващото ни представяне на Евроволей 2015. Този синхрон, спокойствието и начинът, по който се проведе първенството, даде увереност, че може да поверят домакинството на двете държави. Имаме авторитет и сме спечелили възхищението на другите страни. Втори факт – няма такава публика като българската. Наистина се впечатлени и се надяват това да се повтори. Не само да бъде на ниво шампионата, но и да има подкрепата на публиката. Има държави с много по-големи възможности, но нямат такава публика. И третият фактор  е, подкрепата на държавата и премиера, който многократно подчерта, че застава зад проекта“, продължи Красен Кралев.

В битката за домакинство на шампионата България и Италия са се преборили със силните кандидатури на Иран, Полша и Германия.

„Държавата ще подкрепи първенството с 10 милиона лева. Заслужава ли си? Да, заслужава си! Маркетингов експерт съм и знам, че всеки един лев ще бъде изплатен на България под една или друга форма, не само за волейбол, но за туризъм, телевизионни излъчвания, брой зрители които ще гледат мачовете и т.н. Един такъв форум е от огромно значение за спорта и за държавата“, завърши министърът на спорта.

Също така стана ясно, че партньорът ни Италия ще трябва да вложи 9 милиона евро за организацията на шампионата.