Папата призна второ чудо на Майка Тереза, канонизират я за светица

Експерти доказаха, че е излекувала бразилец от тумори в мозъка

Папа Франциск призна второ чудо, извършено от покойната Майка Тереза, с което тя все повече се доближава до обявяването й за светица", съобщи архиепископът на индийския град Колката Томас Д'Зоуза.
Майка Тереза, която в продължение на години работи за бедните и страдащите в индийския град, се очаква да бъде канонизирана на 4 септември като част от Юбилейната година, посочва католическия вестник "Авенире" в Рим, цитиран от Франс прес. Според архиепископ Томас Д'Зоуза Ватиканът е признал за чудо това, че Майка Тереза е излекувала бразилец от множество тумори в мозъка. Първото чудо, заради което тя бе обявена за "блажена" е историята, че е изцелила болна от рак индийка. Екип от експерти е заседавал в продължение на три дни, преди да бъде взето решението за второ чудо.


Майка Тереза, чието истинско име е Агнес Гонджа Бояджиу, е родена в албано-арумънско (влашко) католическо семейство в град Скопие. През 1928 г. на 18-годишна възраст се присъединява към монашеския орден "Ирландските сестри Лорето". Три години по-късно, през 1931 г. приема името Тереза, след което е изпратена в индийският град Калкута, където преподава в местното девическо училище "Света Богородица". През 1940 г. Майка Тереза застава начело на монашеска организация, която създава сиропиталища, училища и болници, където лекуват бедни и болни хора.


Тя умира през 1997 г. на 87-годишна възраст. Получава нобелова награда за мир през 1979 г. Майка Тереза беше благословена от папа Йоан-Павел II през 2003 г. Благославянето се смята за първа стъпка към обявяването за светец. В началото на декември папа Франциск даде начало на първата за века Юбилейна Света година за всеобщо опрощаване на греховете. Традиционната процедура за канонизация изисква най-малко две чудеса.


Мисионерският й орден в Колката (Калкута до 2001 г. - б. р.) обяви, че е развълнуван и благодарен на папата. От ордена казват, че монахинята е била изключителна жена, която вярвала, че упоритата работа е най-добрият начин да служиш на Бога.