За Доган: От пета колона на Путин в България, до патриотар от класа

Политика

23-12-2015, 12:40

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доган направи разрива си с Местан публичен

Доган: ЕС е джудже във военно - политическо отношение

Варират мненията на анализатори за речта от Сараите и съдбата на Местан и ДПС


Доган бил петата колона на Путин в България, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и бивш председател на комисията по досиетата Методи Андреев пред Нова телевизия. "Забелязва се сблъсък на ценности в ДПС. Речта на Ахмед Доган съдържа явни внушения, че той е петата колона на Путин в България. В нея се съдържат изключително антиевропейски и антинатовски послания".


На 17 декември беше новогодишното парти на ДПС в т.нар. Сараи - резиденцията на почетния председател на партията Ахмед Доган в столичния квартал Бояна. В неговата реч на купона има критика към настоящия председател на партията Лютви Местан и се изразява съмнение относно бъдещето на ЕС. "Съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети", казал Доган визирайки разликата в пъти между военния бюджет на САЩ и бюджета на ЕС за интеграция.


Думите на почетния председател на ДПС се сториха опасни на депутата от ГЕРБ. "Това, което говори Ахмед Доган, е много опасно. Нека си спомним какво стана след депесарския шут от началото на демокрацията - в България се възцари мафията. Оттогава ДПС е политическата бавачка, която отглежда една или друга групировка, завладяла държавата", изтъкна политикът. Според него Движението е "конспиративно и изкуствено" създадена партия.


За друга знакова реч припомни журналистът Георги Коритаров. "Доган беше човекът, който през 1999 година в речта, с която ДПС даде подкрепа за въздушен коридор на НАТО, даде ключова перспектива за членството ни в Алианса. С това, което ни казва днес, той показва регрес от своята собствена позиция", посочи Коритаров.


В изказването на Доган Лютви Местан получава остри критики за декларацията, с която подкрепи Турция в конфликта й с Русия при скандала със сваления бомбардировач Су-24. В речта си Доган я определя като гаф. Според него светът се намира в изключително тежка криза, а ако политиците и в частност ДПС не внимават, страната ни може да се окаже "пушечно месо", каза Коритаров.


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не желае българските турци да се превръщат в заложници при евентуален конфликт между Москва и Анкара. Така пък социологът Андрей Райчев разчете казаното от Доган в разпространената във вторник реч. Райчев подчерта, че изказването на Доган, разпространено вчера от самата му партия, е реч, която засяга преди всичко международното положение и поставя страната ни и партията ДПС на геополитическата карта. Самият социолог призна, че изключително много се е зарадвал на речта на Ахмед Доган, тъй като от много години за първи път имаме една наистина политическа реч, а не просто "мяу-мяу". "Вижте каква власт има Доган в България. Това е една реч от 12 часа през нощта, а след това три дни се говори за нея", подчерта Андрей Райчев. Той бе категоричен, че критиките, отправени от Доган към Местан, не са плод на отношения тип "Медведев – Путин".


"Упрекът е чисто политически", смята социологът, като посочи, че Доган има твърде много поводи да иска оставката на наследника си по вътрешно партийни причини – заради реалната загуба на ключови позиции на местните избори, заради провала с преференциите в Кърджали, заради вътрешни конфликти в партията. Но не това прави Доган, подчерта Райчев. Той поясни, че почетният председател на движението държи ДПС и нейният електорат да бъдат "елемент от България". С речта на Ахмед Доган ДПС се връща към първоначалния замисъл на партията, обясни още социологът, според когото при един евентуален конфликт между Русия и Турция, българите ще изберат Русия, а българските турци ще станат заложник." В този момент трябва да сме елемент от България, а не от Турция" – така Андрей Райчев тълкува изказването на Ахмед Доган.


От своя страна журналистката Валерия Велева посочи в студиото на БиТиВи, че с речта на Ахмед Доган ДПС се връща към изконните си основи: "В тази реч не говори Москва, говори България", категорична бе Велева, чиято оценка също е, че това е най-силната политическа реч на годината. Валерия Велева е сигурна, че предстои смяна на ръководството на ДПС, като това е най-вероятно да се случи на предстоящия конгрес на партията в началото на 2016 година.


"С тази реч Доган за трети път се намесва в българската политика. Първият път бе в началото на 90-те, когато не допусна да се разпали етническата карта. Вторият път беше при влизането на България в НАТО и третият път е днес", добави Велева. Според нея идеята за създаването на ДПС е партията да бъде пробългарска. "Въпреки че е създадена за малцинствата в страната, тя е пробългарска", заяви Велева. "От политологична гледна точка господин Местан промени политиката на ДПС и в някаква степен измени на идеите, с които бе създадено ДПС. Партията не беше създадена, за да бъде протурска", заяви тя.