Австрия предупреждава за възможен терористичен атентат в Европа до Нова година

Свят

27-12-2015, 11:49

Снимка:

news.bg, архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не се посочва за кои градове важи предупреждението

Неназована „приятелска” разузнавателна служба е предупредила няколко европейски града за възможни терористични атаки. Това съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на информация от полицията във Виена.
Атаките могат да включват експлозиви или оръжие и могат да се случат между Коледа и Нова година, според съобщението на австрийската полиция. Не се посочва за кои градове важи предупреждението.
Предупреждението включва имената на няколко потенциални нападатели, които полицията във Виена разследва, без да открие конкретни допълнителни резултати.
В отговор на предупреждението за терористична заплаха, полицията във Виена и на други места в Европа засилиха мерките за сигурност, като увеличават наблюдението и надзора на публични места, особено на ключови събития и райони с голям трафик.
Като част от превантивните мерки, полицията ще прави повече проверки за сигурността, осигурява бърза готовност в случаи на извънредна ситуация, ще повиши бдителността по отношение на празни куфари и чанти, информира още полицията във Виена.
Потърсена от Си Ен Ен, националната полиция във Франция е отказала да коментира предупрежденията. Информирала е, че над 48 000 полицаи са разположени, за да охраняват чувствителни места по време учебната ваканция от 19 декември до 4 януари. Освен това Франция планира да наеме 2000 нови полицаи следващия месец.
Белгийският прокурор, който е правителствен говорител по въпросите, свързани с тероризма, също отказал коментар във връзка с предупреждението за заплахи.
Си Ен Ен е отправила запитвания и до други европейски градове, но все още не е получила отговор.