Огнеборците поискаха помощ от войската за пожара в Златоград

Крими

28-12-2015, 16:46

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бедственото положение в Смолян остава, още има тлеещи огнища

Ситуацията за населението ще се усложни ако огънят прехвърли билото

40 военнослужещи и техника от състава на военно формирование 28 330 – Смолян се включиха в потушаването на горския пожар, възникнал в землището на селата Аламовци и Ерма река в община Златоград. Военнослужещите действат в силно пресечена планинско-гориста местност и ще продължат да оказват съдействие на огнеборците до пълното потушаване на пожара, съобщават от военното ведомство. 

Искането за помощ е отправено от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

 

Пред БНР кметът на Златоград Мирослав Янчев информира, че първият сигнал за пожара е получен снощи към 19:00 часа. Огънят е обхванал около 100-ина декара смесена гора. Паднала земна маса от бедствието през март създава затруднения, защото е изсъхнала. Проблем е и натрупаната шума от широколистна дървесина. Мирослав Янчев посочи, че е хубаво, че няма вятър, който да усложнява обстановката.

 

В борбата със стихията участват доброволци, както и всички служби – държавни, общински на ниво Златоградска община. Представители на горското и от службата за защита на населението в Мадан, Рудозем и Неделино също са се включили. Кметът на Златоград увери, че пострадали хора няма. Той подчерта, че ще се опитат да се справят със собствени сили, но ако пожарът премине от другата страна на билото, ситуацията за населението ще се усложни.