Москва: България без руско „синьо гориво“ няма да оставим (обновена и допълнена)

Портфейл

31-12-2015, 14:23

Снимка:

Pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия може да спре доставки към "Овергаз" (обновена)

Доставките продължават през "Булгаргаз", обявиха от МВнР на Русия

МВнР на Русия опровергава съобщенията на българските медии за спиране на доставките на руски газ за България на компанията „Газпром експорт“, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. Това се случва почти 24 часа след като се появи информацията, че руското дружество спира доставките си към "Овергаз" от 01.01.2016 г. и затова е изпратено писмо до компанията скопие до Булгартрансгаз.
„Във връзка с появилите се в българските медии съобщения за това, че българската компания „Овергаз Инк.“ не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания „Газпром експорт“ в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания „Газпром“, доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната компания ЕАД „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда кубични метра, съответстващи на годишните потребности на страната“, съобщават от министерството.
От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени.
С компанията „Овергаз Инк.“, сътрудничеството с която до сега обезпечава не повече от 10 % от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси. България без руско „синьо гориво“ няма да оставим“, подчертават още от руското МВнР.

"Овергаз Инк." не е получавала писмо от "Газпром Експорт", че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Това се казва пък в официално съобщение на компанията до медиите, разпратено късно снощи. Както вече стана ясно, в последния работен ден на тази година изтече информация, че от 1 януари 2016 година "Газпром Експорт" казва на компанията, че доставките на синьо гориво ще бъдат нулеви. Премиерът Бойко Борисов събра спешно енергийни шефове и разпореди решение на инцидентнтия казус.

Късно снощи от "Овергаз" заявиха още:„Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година. „Овергаз Инк." изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си“. И още: "Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт", а нормални текущи задължения по доставката на газ. „Овергаз Инк." е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната“. От дружеството припомнят, че „най-големи са доставяните количествата за "Овергаз Мрежи", чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ".

От руска страна също няма до момента реакция по темата. На сайта на "Газпром Експорт" последното съобщение е от 21 декември. В информация на ТАСС от тази нощ се казва, „Газпром Експорт“ спира газовите доставки към „Овергаз“ за 200 000 потребители в България. Руската информационна агенция цитира шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен, който бе на извънредната среща с министър-председателя Борисов. Коен потвърждава за писмо от руска страна и отбелязва, че има възможност да се компенсира с доставки на газ чрез вътрешни резерви.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен обаче пред БНР изрично заяви пред БНР, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руското "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. "Предлагам да се съсредоточим върху сегашната ситуация, защото е необичайно да сеоведомява в рамките на 48 часа. Азпотърсих г-н Дончев (Сашо Дончев, Овергаз, б.р)", казва Коен. "Не ме успокои този разговор, защото в края той каза, че в краен случай ще се обърнат към обществения доставчик, т.е „Булгаргаз“, каза шефът на БЕХ. И още:"Надявам се колегите да заемат по-активна позиция". Коен намекна, че лицензът на "Овергаз" може да се постави под въпрос, ако не направи доставки към клиентите си.

Междувременно агенция ТАСС посочва, че от "Газпром Експорт" няма все още коментар.

Русия е единствен доставчик на газ за България се казва в страницата на "Газпром Експорт" в секцията за чуждестранни партньори. Руската компания работи у нас с държавната "Булгаргаз" и "Овергаз" – акционерно дружество, на което 50 процента от акциите принадлежат на "Газпром Експорт".   

Според шефа на БЕХ, писмо има, а казуса може да бъде решен, ако "Овергаз" сключи договор с  държавното дружество „Булгаргаз“. То от своя страна може да поиска допълнителни количества от „Газпром Експорт“.

Преди минути Клуб Z публикува коментара на бившия ни посланик в Москва Илиян Василев във фейсбук. Дипломатът определя ситуацията като „хибридни внушения“ по оста Русия-Турция и най-вече "с Русия шега не бива".

Ето пълният текст на Василев: "Координирата кампания и заглавия от типа "Русия спира доставките на газ за България", при положение, че става дума за една малка част от вноса на природен газ, при това такава, която може да бъде заместена и която е основана на своеволната интерпретация от един тридневен график за доставки издава възможен втори план, навява на хибриден тип внушения - не толкова от Москва, колкото от местните юнаци - стресирането на българското общество с темата "руснаците прекъснаха пак природния газ" защото "не ги слушаме за проекта Южен поток" - и тук рефрените наказват ни защото се сприятеляваме с Турция, не сме достатъчно близки с Русия и най-вече внушението, че с Русия шега не бива - да си бъдем послушни. Това разбира се е идейната част - но тя е подкрепяща за основната - бизнеса с природен газ и компанията "Овергаз". Отгатнете отведнъж от къде може да има интерес? Да изчакаме. Тези дни ще стане ясно."