През 6 от месеците в годината имаме по 4 почивни дни поред

Общество

03-01-2016, 08:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поредиците са през януари, март, април, май, септември и декември

Новата година вече дойде, празничните емоции отминаха, но за щастие имаме още един почивен ден, преди да тръгнем на работа за 2016 година. Е, поне за повечето от нас, пише investor.bg. Първият работен ден след коледните и новогодишните празници със сигурност е тежък и не е любим за повечето хора. Дори да си го кажем направо – неприятен е.
Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 6 месеца от годината – януари, март, април, май, септември и декември, като образуват няколко доста приятни поредици от по 4 почивни дни.
Самата година започна с 4 почивни дни по Нова година, които все още не са свършили. Само след 2 месеца ще имаме нова порция от 4 почивни дни около Деня на Освобождението – 3 март. Тогава почивни ще бъдат дните от 3 до 6 март включително, или с други думи – четвъртък, петък, събота и неделя. Работният 4 март обаче ще бъде отработен на 12 март.
Великден през 2016 година се пада на 1 май, а около него по традиция се почива 4 дни – петък, събота, неделя и понеделник. Или с други думи – от 29 април до 2 май. Следват само 3 работни дни, след които следват още 3 почивни – петък, събота и неделя (6-8 май.) Или ако трябва да си правим сметки, в края на април и началото на май с 3 дни отпуска може да се съберат 10 последователни почивни дни!
Но това далеч не са всичките почивни дни през май! По 24 май следват още 4 последователни почивни дни – от 21 до 24 май включително. Или казано в дни – събота, неделя, понеделник и вторник. Работният 23 май обаче ще бъде отработен предната събота – на 14 май.
Краят на лятото също ще бъде отбелязан с добра порция почивни дни. За празника на Съединението - 6 септември, ще почиваме 4 поредни дни - събота, неделя, понеделник и вторник (3-6 септември включително). За Деня на Независимостта 22 септември също се събират 4 почивни дни – четвъртък, петък, събота и неделя (22-25 септември включително). Лошата новина в тази прекрасна поредица е, че ще трябва да поработим 2 последователни съботи – 10 и 17 септември, когато ще отработваме съответно 5 и 23 септември.
През 2016 година, по отношение на традиционните празници, сме "прецакани" единствено по Коледа и Нова година, когато ще ни липсват дългите почивки. За Коледа ще се почива едва 3 дни – 24, 25 и 26 декември – събота, неделя и понеделник.
За Нова година пък допълнителни почивни дни няма да има, тъй като 31 декември и 1 януари се падат събота и неделя. Малка утеха е, че традиционното отработване в началото на месеца тази година няма да го има и през декември ще имаме пълен комплект от уикенди.
Иначе за любителите на статистиката най-малко ще работим през май, който има едва 19 работни дни. По 20 работни дни имат януари, април и септември. Парадоксално, най-много работни дни има през отпускарския август – цели 23.
И така – 2016 година е богата на почивки. Остава да си пожелаем здраве и пари, а за почивка време все ще се намери.