Площи застлани с тухли откриха в аула на Хан Омуртаг

Дело на археолози с ръководител Кремена Стоева

Площад и улици застлани с тухли откри в аула на Хан Омуртаг археологът Кремена Стоева, която за шеста поредна година работи на обекта. На този етап учените изследват единствената ранносредновековна църква в крепостта, която е датирана към 9 век. Целта е  да се разбере как е изглеждала западната фасада на постройката а и самата църква, каза Стоева за радио Шумен и допълни: Тя е трикорабна базилика с три абсиди и има доста сходни черти с някой от най-ранните паметници на старобългарската църковна архитектура като Голямата Базилика в Плиска и манастирската църква до Провадия. Отчитайки тези сходства ние смятаме, че базиликата в Хан Крум датира от последните десетилетия на 9 век и се отнася към времето на управлението на княз Борис.

Под подовото нивото на базиликата археолозите са попаднали на улица, която има тухлена настилка. Тя е свързвала портите на дървеното и на каменното укрепление. На запад от църквата улицата стига до площад, който също е настлан с тухли и вероятно продължава до самата порта на каменното укрепление.

Аулът на Хан Омуртаг е свързани със строителната дейност на хана през 822 година. Той е малко познат на широката публика, но се смята, че това е дворецът споменат в Чаталарският надпис.