Прекратиха категоризацията на 125 туристически обекта в Балчик

Други трябва наново да подадат заявления през 2016-та година

Категоризацията на 125 туристически обекта в община Балчик се прекратява с кметска заповед от 6 януари 2016 г. на основание Закона за туризма. 53 са местата за настаняване, а останалите 72 – заведения за хранене и развлечения. Повечето са работещи и не са подали документи за прекатегоризация – предимно от Балчик, вилна зона, "Албена" и Кранево, както и няколко обекта от Рогачево, Оброчище, Гурково, Преспа и Сенокос, съобщава радио Варна.

Според новите изисквания на закона, приети през 2013 г., безсрочната категоризация отпада и се въвежда валидност от 5 години, обясниха от ресорния отдел в местната администрация. Провежда се активна информационна кампания, съдържателите на обектите са известени и предупредени, че подлежат на големи санкции, надвишаващи 10 000 лева. Подлежащите на прекатегоризация туристически места са най-много от 2015 г., те са получили звездите си през 2006/2007 години.

През 2016 г. общо 101 обекта в община Балчик – от града и селата Кранево, Оброчище, Соколово, Дропла, Безводица, Сенокос, Рогачево, както и в курорта "Албена", трябва наново да подадат заявления, ако продължават дейността си. Те са направили категоризациите си през 2008 г. и 2009 г.

Списъците на туристическите обекти са публикувани на сайта на общината balchik.bg. В случай, че не бъде отправено искане, категоризацията ще се счита за невалидна, което ще бъде отразено в консолидирания национален туристически регистър, предупреждават от общинска администрация. Хотелите 3, 4, 5 звезди подлежат на категоризация от Министерство на туризма, а всички останали туристически места – за настаняване и за хранене, се категоризират от общините.