Откриха куп нарушения при поръчката за лимузината на кмета на Балчик

АДФИ е проверявала дали е спазвана нормативната уредба за обществените поръчки

Пет нарушения е открила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при проверката на законосъобразността на покупката на лимузината на кмета на Балчик Николай Ангелов, която струва близо 150 000 лева, пише topnovini.bg .

Според отчета за финансовите инспекции през четвъртото тримесечие на миналата година, АДФИ е проверявала извършените през 2012 г. разходи за доставка на лек автомобил на стойност 149 988 лева. Проверявано е спазвана ли е нормативната уредба в областта на обществените поръчки.

От доклада на агенцията става ясно, че са установени четири нарушения. Едното е по чл. 25, ал. 5 от ЗОП, според който възложителите нямат право да включват в решението, обявлението или документацията условия или изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки и които не са съобразени с предмета и количеството или обема на обществената поръчка. Другото нарушение е на чл. 41, ал. 2, а именно, че възложителят е длъжен да сключи договор, който съответства на приложения в документацията проект, допълнен с всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за изпълнител. Има установени и три нарушения на чл.  69, ал.1, който касае причините, поради комисията предлага за отстраняване от процедурата на участник. За установените нарушения АДФИ е съставило един акт, а несъставените актове са 4. Няма нанесени вреди, които сделката е нанесла на общинския бюджет.

Припомняме, че разследване на Нова тв показа, че рекордьор с най-скъпата кола сред кметовете у нас, закупена през последния мандат, е кметът  на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 хил. лв. Според градоначалника, за по-малко пари такъв автомобил няма, а общината имала нужда от представителен автомобил. В обществена поръчка били посочени характеристиките на точно определен автомобил. Сред екстрите на колата БМВ е мултифункционален кожен волан с бутони за смяна на скоростите.