Иван Костов: Турският посланик у нас трябва да бъде обявен за персона нон-грата

Политика

11-01-2016, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нужни са промени в Закона за политическите партии

Радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилизация. Това заяви в предаването „120 минути” Иван Костов.
Българските министерства и служби, които отговарят за сигурността, трябва да ревизират своите оценки за рисковете от политиката на неосманизирана Турция. Защото сегашното ни либерално отношение превръща България в беззащитна страна срещу това, което Турция си позволява да прави в нашата страна, допълни Костов.
Това, което си позволява ДПС – да използва религията за политически цели, е абсолютно недопустимо. Това не го прави дори Ердоган в Турция. Но тук в България религията е изцяло подчинена, тя е вкарана и във вътрешно-партийния конфликт. Става въпрос за злоупотреба с исляма.
Необходимо е да се направят промени в Закона за политическите партии. В него трябва да се гарантира, че българските политически партии няма да защитават групови и малцинствени права по начин, който ги противопоставя и изолира в страната. Трябва да гарантира тези промени, че те няма да се опитват да представляват религиозна общност. Защото те това казват – на пресконференцията на Местан – „Моят народ – мюсюлманите в България”. Не може една партия да претендира да представлява религиозна общност.
Трябва да се гарантира, че те няма да се намесват в правилата на религиозните вероизповедания и накрая да се гарантира, че няма да въздействат за промяна на религиозното съзнание на малцинствата – това, което прави ДПС с българските роми. Това е абсолютно нужно, за да се спре разрастването на политическия ислямизъм в нашата страна.
МВнР трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули, така както навремето ние го направихме – изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия без разрешението на МВнР.
Той трябва да бъде обявен за персона нон грата, след като е навлязъл толкова навътре във българския вътрешно-политически живот. Не може Турция да се намесва толкова сериозно във вътрешния политически живот, защото това е опасно, каза Костов.
Има точно определени членове на Виенската конвенция за дипломатическата служба – те трябва да бъдат предупредени и те трябва да спрат да се намесват във вътрешния живот на страната, заяви Иван Костов.
Той допълни, че следващата битка в ДПС ще бъде на 25 януари, когато двете страни ще се опитат да проведат една незаконна конференция на българското ислямско вероизповедание. Незаконна е, защото съдът е определил, че сегашното ръководство на ислямското вероизповедание е незаконно и тези хора ще се опитат да направят нова провокация срещу българското законодателство – т.е. да проведат конференция и там да се сблъскат отново различните крила, които така или иначе са на терена, което е много опасно, защото зад Мустафа Хаджи, сегашният ръководител на конференцията – зад него стои турският дианет със своите представители в районните мюфтийства, който издържа българските имами, който издържа училищата и т.н. Това е много сериозна намеса, защото е важно да обърнем внимание на българското мюсюлманско вероизповедание.
Проблемът на радикалния ислям е политически – той иска да постигне политически цели, той политизира исляма, добави Костов. Българското мюсюлманско вероизповедание е създадено от много умни хора, включително висши свещенослужители на това вероизповедание, които са създали една българска институция – сега е моментът да се пребори българското ислямско вероизповедание да бъде независимо, да си бъде българска институция.