ЕК с първа стъпка срещу правото на глас на Полша в Съвета на ЕС

Свят

13-01-2016, 16:08

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Започва безпрецедентна законодателна проверка за нарушаване на стандарти в общността

Европейската комисия предприема срещу Полша първата от трите стъпки по процедурата за отнемане на правото на глас на страна членка в Съвета на ЕС заради възможни нарушения на принципа на върховенството на закона, съобщи на пресконференция заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, цитиран от медиапул.бг. "ЕК не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд", заяви Тимерманс. Той посочи, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полските власти. "Целим да работим в дух на сътрудничество с държавите от ЕС, стремим се да решим проблемите, а не да се увличаме в спорове", коментира той.


EК започва безпрецедентна проверка на новото полско законодателство, чиято цел е да се установи дали разпоредбите, свързани с работата на Конституционния съд и обществените медии, нарушават демократичните стандарти на ЕС. Ако това бъде потвърдено, срещу Полша ще започне наказателна процедура. ЕК разглежда противоречивия полски медиен закон, според който само финансовият министър трябва да носи отговорност за назначаването на ръководителите на държавните медии. Изпълнителният орган на ЕС ще оцени дали върховенството на закона е застрашено в страната и доколко администрацията на новото правителство нарушава с идеите си европейските демократични стандарти.


По-рано Брюксел остро разкритикува закона и изрази опасения, че той е проява на авторитарни тенденции в европейската политика. Полското правителство призова за единен фронт срещу "клеветите". Полският премиер Беата Шидло призова опозицията да се изправи в единен фронт с правителството срещу, по думите й, оклеветяването на страната в чужбина.


"Полша е несправедливо обвинявана в неща, които не съществуват в страната ни, че нарушава принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние", каза Шидло пред парламента, представяйки позицията на Варшава преди дебатите в Европейския парламент в Страсбург на 19 януари, в които тя ще участва. Министър-председателката няколко пъти благодари на ръководителите на всички парламентарни групи, с които се срещна вчера, че са приели "да обсъдят полските проблеми в полския дом". Тя посочи, че всеки път, когато тези проблеми са били изнасяни навън, резултатът е бил негативен.


"Днес трябва да загърбим споровете си, да се обединим и да обсъдим как да стабилизираме международното положение. Благодаря на водачите на парламентарни групи, че пожелаха да говорят в един глас по основните въпроси", каза Шидло. "Не твърдя, че вършим всичко идеално, че не допускаме грешки. Ние обаче изпълняваме програма, избрана от поляците на демократични избори и този избор трябва да се уважава", отбеляза премиерът. "Искам да представя в Европейския парламент полското правителство, но и целия парламент. Разчитам на помощта на всички ви", подчерта Шидло.


Изявлението на премиера съвпадна с "ориентировъчни дебати" в Европейската комисия в Брюксел по приетите от полския парламент спорни закони за медиите и за Конституционния съд. Тя посочи, че в понеделник е разговаряла с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който й казал, че настоящата дискусия трябва да спре на етапа проверка на правните текстове и разяснения. Полският заместник-министър на външните работи Конрад Шимански, който отговаря за европейските въпроси, от своя страна заяви, че би било абсурдно да бъдат обсъждани евентуални санкции срещу страната му. Според него днешната дискусия в Брюксел цели само "да сложи началото на по-тесен диалог между Общността и Полша", съобщи Франс прес.


В интервю, поместено във вестник "Жечпосполита", Шимански изразява предпазлив оптимизъм. "Стигнахме фазата разясняване на подробностите около промените в закона за медиите и кризата, засегнала Конституционния съд - ето какво е в центъра на вниманието за нас и нищо друго", казва той. "Впечатлението ми е, че в Европейската комисия нараства интересът към подробностите по случая, и разчитам дискусията да бъде конкретна", отбелязва той.