Съдът: Рудник "Ораново“ плаща над 460 000 лева за загинали миньори

Пари ще получат съпругата и синът на загиналия при трудова злополука миньор от село Полето Асен Стойнев

Близо 250 000 лева обезщетение от рудник „Ораново" ще получат съпругата и синът на загиналия при трудова злополука миньор от село Полето Асен Стойнев. Районният съд в Благоевград реши, че дружеството трябва да обезщети наследниците на трагично загиналия мъж за имуществени вреди, както и за болките и страданията, които са преживели, пише „Стандарт“. Трагедията се разигра на 16 юли 2013 година, когато след активиране на свлачище на кални маси тонове кал погребаха четирима миньори във фаталната 64-та галерия. Сред загиналите бе и Асен Стойнев. Той извозвал въглища с верижен транспортер, когато буквално го погребало калното свлачище. По време на съдебното производство стана ясно, че семейството на Стойнев - съпругата и 13-годишният им тогава син, разчитали изцяло на финансовата подкрепа на бащата.

Детето било много силно привързано към баща си, който бил негов пример за подражание. След трагедията момчето се затворило, спряло да общува с връстниците си и изпаднало в депресия. Същото преживяла и съпругата на починалия миньор. Жената заради стреса получила тежко белодробно заболяване и се лекувала дълго време в болница.

Почерненото семейство до момента е получило единствено 43 680 лева от изплатена полица по застраховка „Живот". Болната съпруга не работи, тя и синът й разчитат на финансовата помощ на роднини.

Рудникът ще плати на съпругата 98 160,00 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди - морални болки и страдания и още 14 348,40 лв. мораторна лихва върху главницата. Момчето, останало без баща, ще получи същата сума ведно с лихвата, но и още 19 115,86 лв. За имуществени вреди заради пропуснати ползи от издръжка в резултат на смъртта на баща му. Рудник "Ораново" ще плати и 6847,33 лв. направени разноски за заплатено адвокатско възнаграждение.

Районният съд уважи исковите молби и на тримата наследници на още един от загиналите през 2013 г. миньори. Мината ще изплати 220 368 лева на близките на Христо Младенов. Двете решения могат да бъдат обжалвани пред Окръжен съд-Благоевград в законовия срок.