Лекар от Добрич разказва за любовта и пачките на прехода в роман

Добрич Лайф

19-01-2016, 11:39

Снимка:

Художник на корицата е Филиз Тинджарова

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Без имена, а с прякори

Гинеколог написа роман без имена, а с прякори. За любовта и парите в годините на прехода.  Добричлията д-р Хасан Ефраимов очаква до месец дебютната му творба да е на пазара. За себе си лекарят казва, че литературата и писането са му хоби. Затова и 50-годишният мъж се захванал за перото и сътворил "Метаморфози". "Това е художествен роман с характеристиката на трилър, с който проследявам метаморфозата на един млад човек в нашето съвремие", казва за първата си литературна рожба авторът. Героите в творбата живеят във времето на прехода и по своеобразен начин с тяхното развитие в сюжетната линия се проследява промяната на обществото ни в годините на прехода. "Те нямат имена, а прякори. Искрено се надявам читателите ми да се припознаят в тях. Държа да отбележа, че политическият живот на страната и събития са на втори план, като водеща е съдбата на един
млад човек, който търси любовта между три жени
и накрая се оказва, че щастието е било до него, но не го е забелязал. Докато осъзнае това, героят претърпява метаморфозата на живота си - от един обикновен и беден човек, по стечение на обстоятелствата в страната, се превръща в изключително богат мъж, но осъзнава, че смисълът на живота не е в парите", вдига завесата творецът.
Единият от героите в романа е с прякор Бога
и той е този, който задава дневния ред на обществото, но Бога краде от мравуняка на мравките. "Книгата е художествена и не претендирам за историческа последователност, но замисълът е, че има план, наречен "Метаморфоза", за разграбване на държавата и този план се осъществява и сега в страната. Това осъзнава моят герой и така стига до осмислянето на факта, че всъщност парите и богатството не носят щастие, а дребните неща са тези, които те правят щастлив, малките радости са истинските и любовта е до нас, но ние нямаме очи да я видим, устремени напред и нагоре", разказва д-р Ефраимов. И допълва, че за него писането е хоби и удоволствие. Признава, че промените, които настъпиха в обществено-политическия живот на страната ни, са поводът да напише романа. Самото му написване отнело на лекаря година. "Всъщност за тези години на прехода осъзнах, че нищо не се е променило - хората, които имаха власт едно време, просто продължиха в новата система. Промяната беше само в съзнанието на хората - те си мислеха, че има промяна. Това е планът метаморфоза, който цели
прехвърлянето на властта на бившите комунистически функционери
в настоящата икономическа власт на капитализма. Тези хора откраднаха парите от банките, приватизираха целия обществен сектор",  казва д-р Ефраимов. "Те го знаеха. Само че не стояха със скръстени ръце, а подготвяха промяната.
И само каква промяна подготвяха.
Метаморфоза, както беше казала Буржоазката. Даже по ирония на съдбата и те използваха същата дума - Метаморфоза", обяснява гинекологът. И допълва, че част от героите в романа му знаели как ще падне системата. "Гадните гъсеници се увиваха в пашкули. Щяха да претърпят промяна и да се превърнат в безжизнени какавиди и след време, в един хубав слънчев ден, щяха да излетят като прекрасни пеперуди, които щяха да блестят с всички цветове на дъгата. Тези пеперуди нямаше да имат нищо общо с гъсениците и всички щяха да се възхищават на красотата им. Или поне никой нямаше да забележи, че
носят същите души и са се променили само външно
И пеперудите щяха да притежават огромно оръжие. Огромно оръжие, с което щяха да тероризират цялата страна. Щяха да накарат всички да се превърнат в послушни кукли на конци. И да изпълняват всички техни желания. За да се запази в тайна срамът им.
Притежаваха досиетата. Те бяха огромното им оръжие. Изнудването, рекетът, страхът от истината бяха огромното им оръжие.
Няма да има никаква революция.
Няма да има никаква гражданска война.
Щеше да има Метаморфоза.
Гъсениците щяха да излъжат всички", дава откъс от 33-ата последна глава на романа си авторът, като обобщава: "Това е книга за терзанията на един млад човек, който вижда наближаващата буря и в окото на бурята успява да намери правилния път към доброто. Героят успява да се пребори с гъсениците в душата си, защото осъзнава, че всъщност гъсениците претърпяват метаморфоза и се превръщат в красиви пеперуди, на които всички се възхищават, без да разберат, че душата им е същата".
Авторът е категоричен, че книгата не е плажно четиво и буди размисъл. В главата му вече има готова нова книга продължение на "Метаморфоза". "Всъщност не съм сигурен дали искам да пиша продължение, защото тогава ще трябва да навляза много в политическата сфера, а аз не искам това. Може би ще напиша съвсем друга книга", казва докторът. Любовта му към литературата е толкова голяма, че той сам финансира издаването на първата си литературна рожба. Редактор на романа му е Роза Василева, а корицата е дело на Филиз Тинджарова.
Виржиния Георгиева
"Стандарт"