Стрелча готова за линч на бившия си кмет и общинар от БСП (ВИДЕО)

Крими

19-01-2016, 12:10

Снимка:

24 часа

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Отнема почетното гражданство на Иван Евстатиев, изнасилил и бил ученичка

Общинският съвет в Стрелча днес заседава извънредно с една единствена точка - отнемане на почетното гражданство на Иван Евстатиев, бивш кмет на града и на град Пазарджик, обвинен за изнасилване на 16 годишно момиче. Евстатиев в момента е в ареста за 72 ч, а случая е поела прокуратурата в Пазарджик, тъй като всички прокурори от Панагюрище са си дали отвод. Главният прокурор Цацаров, до когото жителите на Стрелча писаха с настояване за независимо разследване, разпореди преместването. От една от знаковите си фигури се разграничи и Областният съвет на БСП, съобщи БГНЕС. В специална декларация бе отправен призив към компетентните органи да си свършат работата, а общинската организация на БСП да избере заместник на лидера си.


Жителите на Стрелча изразяват негодуванието си вече трети ден с протестни акции пред общината. Освен почетното гражданство, стрелчани искат да премахнат и няколко паметника, които Евстатиев откри като кмет. На табелките за спонсорство има и неговото име.


Бившият кмет на Стрелча призна, че е правил секс с 16-годишната ученичка, която по-рано го обвини в изнасилване. По думите му обаче това се е случило напълно доброволно от нейна страна, съобщи Нова телевизия. По-рано експертиза установи наличие на негов биологичен материал по нея. Ученичката е била под влияние на голямо количество алкохол - 300 грама, показаха изследванията.


Мярката на Иван Евстатиев се гледа при закрити врати. Районна прокуратура в Пазарджик внесе поиска от съда бившият кмет на Стрелча да остане за постоянно в ареста. "Устата на момичето е била сцепена и тя цялата е била в кръв". Това заяви роднина на 16-годишното момиче. "Когато я видях, тя беше много зле и не си спомняше нищо. Много е тежко. Не мога да повярвам, че това се случи при положение, че тя му се доверяваше много", заяви нейна приятелка.


След като двама районни прокурори от Панагюрище си направиха отвод, случаят се наблюдава от прокуратурата в Пазарджик. Момичето вече е разпитано пред съдия в присъствието на психолог. Стрелча се разбунтува срещу бившия си кмет Иван Евстатиев. Хората готвят линч за бившия кмет и настоящ общински съветник, ако бъде освободен от ареста. В третия ден на протест в Стрелча те бяха категорични, че не го искат в града, тъй като там няма място за развратници. Хората са шокирани, а градът е настръхнал, става ясно от репортаж на bTV.


Местните настояват за най-голямото наказание за стореното и за справедливо разследване, за да не се замаже случаят. Те подчертаха, че пострадалата ученичка не е разхайтено момиче, а скромно и умно дете, отличничка в училище. "Когато го избрахме за кмет, много му вярвахме, има дар слово, умее да омайва хората и може би и нея нещо я е омаял. Той си знае какви черни мисли е имал", казва местна жителка. Отдавна се е стремял да се доближи до нея, за да й спечели доверието. Не е мислела, че той може да й посегне, твърди близък на момичето.


И според първоначалната информация момичето познава задържания и му е имало доверие. В петък тя тръгва от училище на път за зъболекар. Пред входа на бивш общински хотел, ученичката е заговорена от Иван Евстатиев. "Детето е познавало отлично Иван Евстатиев от малко, тъй като майката на това дете е секретарка на кмета на общината от години", коментира зам.-кметът на Стрелча Димитър Кунчев. Родителите й подават сигнал в полицията, след като та е в неизвестност в продължение на 5 часа. Впоследствие момичето е оставено в безпомощно състояние пред входната врата на дома й. По думите на Кунчев "детето е докарано от Иван Евстатиев с неговия джип и оставено пред вратата". Едва на следващия ден при разговор с психолог става ясно, че ученичката вероятно е била упоена с алкохол и изнасилена.


Последно Иван Евстатиев е работил към висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Евстатиев бил административен директор на центъра в Пазарджик. Изкарал три месеца и договорът му бил прекратен няколко дни преди инцидента с момичето. "Той няма достъп до студентките, има си директор по учебната работа, където се движат тези учебни процеси. Отговаряше за чистачките, поддръжката, ремонтите", уточни Димитър Димитров, ректор на висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

Съучениците на пострадалото момиче също разказаха пред медиите, че момичето е вярвало на Евстатиев.