Димитър Узунов ще представи разпечатка на разговорите си от 14-и

Цветанов и Захариева единодушни, че смяната във ВСС е провокация към държавата

Димитър Узунов, който вчера бе избран за представляващ ВСС, ще поиска разпечатка на разговорите и изпратените есемеси от мобилния си телефон на 14 януари. Тогава, след получен есемес, премиерът Бойко Борисов отиде изненадващо във ВСС, за да увери висшите магистрати, че няма нищо общо с "двете каки" (Владимира Янева и Румяна Ченалова бел. ред.). Узунов обясни, че използва само един телефонен номер. След като получи и представи разпечатката той очаква извинение от съдия номер едно Лозан Панов. Причината е, че в началото на заседанието на ВСС днес Панов заяви, че не иска да бъде представляван от Узунов, докато той с разпечатка не докаже, че не е изпратил въпросния есемес на премиера.


"Рибата се вмирисва от главата, с вчерашното си решение да избере Узунов за представляващ Съвета и да смени Соня Найденова, ВСС стигна дъното на общественото доверие", каза Лозан Панов при напускане на заседанието. Той заяви още, че докато във ВСС има преобладаваща политическа квота, ще е нормално избраните магистрати да се отчитат на политици.


Вчерашната смяна на представляващия ВСС е провокация, категоричен е и правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя е поредният ни политик, който смята, че смяната на представляващия Висшия съдебен съвет изглежда като провокация към държавата. Преди днешното заседание на ВСС тя заяви пред журналисти, че е учудена от начина, по който Соня Найденова е сменена. По време на вчерашното заседание на кадровия орган изненадващо в дневния ред влезе предложението за смяна на председателстващата ВСС Соня Найденова. С 13 гласа "за" тя бе отстранена от поста, а Димитър Узунов бе избран да я замести.


Премиерът Бойко Борисов също вчера - използва социалната мрежа, за да сподели мнението си, че последните промени във ВСС са провокация, която цели изкуствено да се поддържа напрежението между институциите, като отново се намесва неговото име.


"ВСС трябва да е примерът за това решенията, които се вземат в него, да са не само съобразени със закона, но да са мотивирани, предвидими и обсъдени предварително", коментира Захариева. Неясно било и за обществото какво е наложило тази бърза смяна. Според нея членовете на съвета трябва да обяснят. Захариева е помолила членовете на съвета само спешни и неотложни решения да бъдат внасяни, без да са обявени предварително. Правосъдният министър има готовност за извънредни заседания, но тогава, когато има спешни за вземане решения.


Смяната на Соня Найденова като представляващ ВСС е опит за провокация към премиера и политическата класа. Това пък каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ и допълни, че не може да коментира мотивите за тази смяна. "От ГЕРБ ще подкрепим законодателните промени, които ще изготви правосъдното министерство. В диалог с ЕК можем да подобрим състоянието на съдебната система у нас", каза Цветанов. По думите му в момента се цели да се отклони "правата линия на управленската програма на правителството".


Ще остана член на ВСС. Това пък обяви отстранената Соня Найденова - вече бивш представляващ ВСС и член на Съвета в предаването "Тази сутрин" по БТВ. В отговор на въпрос дали са я "опраскали" Найденова коментира, че не мисли така. "В никакъв случай не се считам за "опраскана", защото смятам, че аз съм това, което съм с решенията, които взимам, с изборите, които правя и със съмнението, което изразявам", заяви тя.


По думите й, тя винаги е смятала, че ангажимента й не само като представляващ ВСС, но и в работата в колективен орган изисква чувство за колективизъм и всеки от членовете му трябва да постави интереса на институцията на първо място. Найденова каза, че мотивите за смяната й от поста представляващ ВСС могат да кажат само 12-те членове на съвета, които са направили това изненадващо предложение.


"По-важното от това, което се случи през вчерашния ден е да си направим извод - каква би могла да бъде другата причина освен истинският мотив", каза тя. В отговор на въпрос какъв е истинският мотив за нейното отстраняване Найденова каза: "Хубаво е да знаем, какво прави представляващия, защото той има задължения, извън тези на член на ВСС. Представляващият ВСС при отсъствие на министъра на правосъдието води заседанията, одобрява дневния ред, подписва стенографския протокол с всички взети решения и направени изказвания. Наред с това той изпълнява всички функции, които има един ръководител на организация, без представляващия да е ръководител. Той е със статут пръв между равни. Не може по никакъв начин със своите действия да накърнява правата на членовете на ВСС, но изпълнява освен всички допълнителни административни функции и осъществява, представлява институцията в контакти с други институции", поясни Найденова.


"Скандалът със СМС мога да го окачествя като част от поредица от действия, които целят да компрометират ВСС и то в навечерието на публикуване на доклада на ЕК, за да може ВСС да е институцията, която да понесе най-много критики, за да могат да се замъглят критиките към другите институции", допусна тя.