Доживотен затвор на мъж, убил жена си след като я запалил

Крими

21-01-2016, 14:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Окръжният съд Търговище се бе произнесъл спрямо Ахмед Басриев за 18 години

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес бе присъда на Окръжен съд Търговище(ТОС), произнесена спрямо Ахмед Басриев, осъден на 18 години и половина затвор за убийството на жената, родила трите им деца. През септември миналата година  първата съдебна инстанция призна вината на 58 годишния мъж за три престъпления, извършени през януари 2014 година – хулиганство, закана за убийство и за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, която залял с бензин и запалил. Смъртта на 49 годишната Севинч Мехмедова настъпила 7 дни по-късно в реанимацията на МБАЛ във Варна. За всяко едно от тях съдът присъди различно по размер наказание и определи Ахмед да изтърпи най-тежкото от тях – 18,6 затвор при първоначален строг режим.

Днес Апелативният съд във Варна се запозна с протеста на Окръжна прокуратура Търговище, която поиска присъдата „доживотен затвор без замяна”, като наказанието бъде съобразено с многогодишния системен психически и физически тормоз, който подсъдимият е осъществявал над жена си. Прокурорът от Апелативна прокуратура измени в тази му част протеста и поиска „доживотен затвор” за това тежко престъпление. Подсъдимият помоли делото му да бъде върнато за ново разглеждане в Търговище или да му бъде намалена присъдата.

Варненският апелативен съд измени частично присъдата на Окръжния съд Търговище. Съдът присъди наказание „доживотен затвор” за убийството на Севинч Мехмедова, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост(Севинч била залята с бензин и запалена). Втората съдебна инстанция оправда Ахмед Басриев по обвинението за хулиганство и заплаха за убийство.

            Пресслужбата на съда припомня, че Ахмед Басриев беше арестуван ден, след като жената, с която живее от 34 години и която му е родила 3 деца почина от тежките травми, настъпили при 80% изгаряне по тялото. Както в хода на разследването, така и в съдебното заседание пред първата съдебна инстанция подсъдимият не призна вината си. В мотивите към присъдата първата съдебна инстанция е коментирала събраните доказателства, сред които системната злоупотреба с алкохол, под чието въздействието Ахмед ставал раздразнителен и агресивен. Има свидетелствата за хулиганските прояви, грубия цинизъм и арогантно поведение, което подсъдимият проявявал към близките и към съседите си. В пияно състояние правил скандали със Севинч, която пребивал обиждал и ревнувал. Във фаталния ден, отново след употреба на алкохол и скандал със жена си в дома на техни близки, Ахмед посегнал да я души. Намесата на роднините спасили Севинч, но скандалът между тях продължил в дома им. Подсъдимият  залял с бензин жената и я запалил със запалка. Дрехите, косата и голяма част от кожата на Севинч пламнали. Горящата жена изскочила от дома си, а съседка потушила пламъците с дреха. Причинените изгаряния ( II – III степен) на около 80% от кожата на пострадалата и настъпилите след това усложнения довели до смъртта на жената.

Присъдата на Апелативен съд Варна подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок пред ВКС.