България може да се окаже "фронтова линия" на ЕС срещу незаконните мигранти

Най-доброто от печата

22-01-2016, 08:14

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Чехия и Унгария засилиха опасенията от създаване на буферна зона на Балканите

Идеята България да се превърне в първата защитна линия на Европейския съюз срещу нелегалното влизане на мигранти набира сила в част от страните - членки на съюза. Заедно с Македония страната ни е разглеждана като възможна "резервна гранична система" на ЕС. Причината е неспособността на Гърция да се справи с бежанския проблем и опасността Турция да пусне отново мигрантите през границите, след като Брюксел се бави с отпускането на 3 млрд. евро помощ за Анкара.
Засега създаването на резервната гранична линия се лансира основно от Унгария и Чехия, но не е ясно какво точно имат предвид - дали да бъде подсилена южната граница на България и Македония с чужди граничари, или двете държави да се превърнат в буферна зона. Вчера в София ненадейно пристигна унгарският външен министър Петер Сиярто. "Смятам, че трябва да се инициира присъединяването на България към Шенгенското пространство. Гърция не може да защити Европа, но Македония и България могат", заяви той. "До 35 млн. души живеят по южните и югоизточните граници на ЕС и много лесно могат да решат да тръгнат. Трябва да сме готови за тях, а в момента сме беззащитни", подчерта по-късно Сиярто в лекция пред Атлантическия клуб. Според него първо трябва да спрем физически нерегулираното и незаконно преминаване на този поток.
Премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов не дадоха подробности за разговорите по бежанския въпрос с унгареца. Митов каза само, че от гръцка страна трябва да се установи стриктен контрол по границата на Гърция, която е външна на Европейския съюз.
Сиярто анонсира и изненадващо посещение на унгарския премиер Виктор Орбан следващата седмица. Именно от Орбан дойде първо предложението за нова защитна линия по северната гръцка граница и бързо приемане на България в Шенген. Според премиера на Унгария "следващата защитна линия, която трябва да изградим, е по протежението на северната граница на Гърция". "Хубаво е, че Турция е обещала защитна линия, но ние трябва да изградим наша собствена, с наши ресурси, за да се спре, не да се забави, но да се спре миграцията", каза той. Той смята, че България трябва да бъде приета в Шенген, а Македония трябва да получи финансова подкрепа и друга помощ, за да може да засили защитата си.
Думите на Орбан са в пълен синхрон с изказването на чешкия премиер Бохуслав Соботка от вторник, който заяви, че трябва да бъде създадена "резервна гранична система" по линията България-Македония. Според него е необходимо засилване на охраната на шенгенските граници. "Но тъй като засега нищо такова не действа, трябва по линията България-Македония да се създаде резервна гранична система", каза той. Според него ЕС трябва да изпрати там техническо оборудване, което да позволи регулиране на мигрантския поток, след като той не може да бъде регулиран в Турция или в Гърция.
На практика Унгария, Чехия и Словакия вече помагат на Македония да се справи с бежанския проблем. През декември м.г. Орбан и подалият оставка Никола Груевски подписаха двустранно споразумение, според което Унгария ще подпомогне Македония в опитите да защити границата си. Първите 31 унгарски полицаи пристигнаха в Скопие в началото на януари. В средата на месеца се очаква Чехия да изпрати още 25 полицаи, както и финансова помощ от 740 хил. евро. Словакия също ще участва с 25 души. Засега обаче усилията не дават резултат. Вчера Македония отвори границата с Гърция и нови 2000 чужденци влязоха на път за Европа.
Плановете за създаване на резервна гранична линия, както и решението на Австрия да ограничи приема на бежанци логично повдигнаха въпроса дали Балканите няма да се превърнат в буферна зона. Подобни прогнози се появиха в македонските медии. "Не е обсъждана възможността България да стане буферна зона по отношение на бежанския поток. Не виждам разумни основания това да се случи", коментира вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.