Борисов даде на прокуратурата мним съветник за подкуп от 1 млн. (допълнена)

Политика

25-01-2016, 15:52

Снимка:

kmeta.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Американски инвеститори - изнудваха ни за сделката „Химко“, кредиторите - ANJ Group не може да има претенции

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет преди малко. Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая, се казва още в позицията, разпространена до медиите.

Реакцията на премиера идва в отговор на информация, че американски инвеститор е бил изнудван за 1 млн. лв. за евентуална сделка за бившия торов гигант във Враца. Този уикенд журналистът Сашо Диков представи в предаването си по телевизия BIT писмо от от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов , в което се казва, че представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на "Химко" са поискали 500 хиляди евро рушвет от американския инвеститор ANJ Group.

Час по-рано отново от „Дондуков“ 1 обявиха, че действително „писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари”. Както и че копия от писмото са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг – временно изпълняваща длъжността посланик на САЩ.

От пресслужбата на Министерски съвет отбелязаха, че в писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”. „„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие.

То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва”, се казва още в първото съобщение по темата от Министерски съвет.

Информацията на пресслужбата завършва:“В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”. Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността”.

В края на информацията от „Дондуков“ 1 припомнят, че „министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството”. “Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество”, посочват още от Министерски съвет. Скандалът с мнимия премиерски съветник гръмва буквално дни, след като стана ясно, че дружеството "НСН Инвестмънт" с мажоритарен съдружник депутатът Делян Пеевски е единствен кандидат, подал оферта до приключването на търга за „Химко“ миналата седмица. Информацията тогава бе предоставена от синдика на "Химко" Росица Томова. В статия на "Стандарт" бе цитиран и адвокат Александър Ангелов, който като пълномощник на купувача в процедурата по провеждането на търга. Според Ангелов купувачът "НСН Инвестмънт" има сериозно намерение да възстанови част от производството на "Химко", с което да се открият нови работни места в региона на град Враца, който е в тежко икономическо състояние и с висока безработицата.

А процедурата по продажбата на "Химко" да бъде приключена в рамките на следващите два месеца и съобразно изискванията на закона.  

Най-знаковият завод във Враца бе обявен в несъстоятелност през 2012 година заради огромни задължения към НЕК, Булгаргаз и НАП. През времето имаше идея държавата да се включи в търга за купуване на „Химко“, но тогава фирми заведоха дела в съда и процедурата не се състоя.

В началото на януари тази година синдикът на фалиралото „Химко“ Росица Томова обяви четвърта процедура за продажбата му заради липса на купувачи, припомня тогава Kmeta.bg.

Според изданието третият опит за осребряване на активите през ноември е спрян от регистрираната в Ню Джърси компания на Ян Аронов ANJ Group, която подаде жалба срещу правилата за провеждането му. 

Пак по казуса от края на миналата година издания от Враца казват, че пълномощникът на компанията ANJ Group, собственост на Ян Аронов, не е допуснат до залата в Окръжния съд във Враца, където трябваше да се проведе общо събрание на кредиторите. То бе насрочено по жалба на търговското дружество, регистрирано в Ню Джърси срещу процедурата за осребряване активите на обявения в несъстоятелност торов завод на синдика Росица Томова. В съда се явиха представители на НАП, на работници и по-дребни кредитори, а „Булгаргаз” и НЕК изпратиха своите писмени становища. „Всички кредитори са се противопоставили на провеждането на събранието с мотив, че процедурата вече е приета от него и синдикът Росица Томова я следва”, съобщи говорителят на окръжния съд Снежана Наумова.

Така общо събрание въобще не е проведено, а кредиторите са застанали твърдо на мнението си, че ANJ Group не може да има никакви претенции за „Химко”. Поне засега. Компанията се опитва да се легитимира като потенциален купувач, но по никакъв начин не е отговорила на условията за това. Тя не е представила офертата си за цената, на която би искала да придобие завода, нито пък е внесла задатъка от 1 милион лева. Всъщност целта, която е искала да постигне фирмата с жалбата си, е да си спести задатъка като претендира, че той трябва да отпадне от търговете за разпродажба на имуществото на завода, които вече не са тайни, а по договаряне с потенциални купувачи. Но както синдикът, така и кредиторите смятат претенцията за абсолютно несъстоятелна. И за напред търговете ще се провеждат в условията на чл. 718 от Търговския закон.

Поредният търг се насрочи за 20 януари и вече купувачът има два месеца и половина, за да плати цялата цена по сделката. Запознати припомниха, че ако и този път продажбата на „Химко“ претърпи провал ще последва разпродажба на парче.  

Междувременно от прокуратурата съобщиха че на 20.01.2016г. до главния прокурор на Р България е постъпил сигнал от Ян Аронов – президент на ANJ GROUP CORP. В сигнала са изложени твърдения за извършени незаконосъобразни действия от  синдика на завод „Химко“ АД - Враца във връзка с процеса по продажбата на активите на завода, както и получен подкуп от синдика.  Изложени са твърдения за поискан подкуп от лице, представител на синдика  и  представящ се за партньор на министър – председателя Бойко Борисов.

Сигналът незабавно е разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура и е изпратен на териториално компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Враца. Указано е извършване на проверка с оглед съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп.

Действия по сигнала извършва и Софийска градска  прокуратура с оглед данните за поискан подкуп. По случая се възлага извършване на предварителна проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).