Изчислиха с точност какво купуват с 1 заплата българите и германците

Ние живеем двойно по-скромно

Българите живеят двойно по-скромно отколкото германците. Със заплатите в България може да се купят два пъти по-малко стоки и услуги отколкото в Германия. Причината за това, е че цените в Германия са два-три пъти по-високи от тези у нас, но заплатите са пет пъти по-големи, показват данни на сайта numbeo.com.
Основно ястие в евтин ресторант в България струва средно 10 лв. (5,11 евро), докато в Германия - 10 евро. Килограм сирене у нас е 4,40 евро, а в Германия - 7,58 евро. Доматите у нас са по 1,09 евро за кг, а в Германия - 2,16 евро. Но докато средната заплата след удържане на данъците в България е 418,74 евро, в Германия е пет пъти по-висока - 2114 евро.
Стандартът на живот може да се сравни и по това колко средни заплати са необходими за покупка на жилище в една страна. Средните цени на жилищата в центъра на големите градове у нас са 894,76 евро за км. м, което означава че за покупката на апартамент от 80 кв. м са необходими 170 средни заплати. В Германия обаче въпреки че средната цената на жилищата е 3631 евро за кв. м, за покупката на същото по големина жилище са необходими 137 заплати. В Белгия покупката на имот се оказва още по-лесна. Въпреки цената на жилищата от 2537 евро за кв., апартамент от 80 км. м може да се купи само със 108 средни заплати по 1875 евро. Ако жилището се купува със заем, придобиването на апартамент в България става още по-трудно. Причината за това е, че лихвите по ипотеките у нас са над два пъти по-високи отколкото в развитите страни от Европа като Австрия, Белгия, Франция и Германия.
Прави впечатление, че цените на редица стоки и услуги като цигари, билет за кино, мъжки бизнес обувки от естествена кожа, ябълки, портокали и банани в редица страни от Европа като Австрия, Белгия, Франция и Германия са около два път по-високи отколкото в България. Но при други стоки разликата не е толкова голяма. Например бутилка българска бира в магазина струва 0,59 евроцента, а в Германия местната бира е средно 0,83 евроцента. А прясното мляко у нас дори е малко по-скъпо отколкото в Белгия, Франция и Германия. В България литър прясно мляко в магазина е 0,96 евроцента, а в Германия е 0,73 евроцента.

"Стандарт"