5-килограмов тумор извадиха от корема на жена в болницата в Добрич

Образуванието не е засегнало други органи и е доброкачествено

Тумор с тегло 5 килограма и размери, колкото футболна топка, извадиха от корема на 46-годишна жена в отделението по акушерство и гинекология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.  Пациентката е от с. Стожер. Тя е постъпила в болницата в понеделник, съобщи завеждащият отделението д-р Валентин Димитров. Той обясни, че колегите им  във Варна са отказали да оперират жената, тъй като не са имали 100-процентова сигурност, че туморът, който произхожда от матката, е доброкачествен, пише  topnovini.bg.

След като тя е била приета, са й направени множество изследвания. Направен е скенер на корема с контрастна материя, рентген на белия дроб, както и много други. Медиците са имали основание да считат, че образуванието не е засегнало други органи и е доброкачествено.

Операцията е извършена днес от лекарите от АГ отделението д-р Светлозар Байчев, д-р Валентин Димитров, операционната сестра Ирина Димитрова, анестезиолога д-р Анжел Петков.

Интервенцията е била трудна, поради големия размер на тумора. По думите на д-р Димитров, много отдавна толкова голям тумор не е отстраняван в отделението. Той е с размери около 30 на 30 на 20 сантиметра. Наложило се първо да бъде извадена една част от него, за да може да се продължи по-спокойно да се работи. Имало е и реанимационен проблем, тъй като след като тяло с такъв обем се извади от корема, се променя коремното налягане. Операцията е приключила успешно. Жената е в добро състояние и се очаква след няколко дни да бъде изписана. Към този момент, становището на лекарите е, че туморът е доброкачествен.

Жената е с лека до умерена степен на затлъстяване, характерна за голяма част от жените на тази възраст. Тя потърсила медицинска помощ преди 2-3 месеца, когато туморът започнал да й пречи да се движи и да диша. Дотогава не обръщала внимание на растящия си корем. Според д-р Димитров, най-вероятно туморът се е развивал с години, като е възможно да е придобил такъв размер, както за десет, така и за 2 години, тъй като има тумори, които се развиват много бързо, обясни медикът.