Орбан ще търси подкрепа за превръщането на Гърция в буферна страна за бежанците

Политика

29-01-2016, 06:26

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заедно с Борисов ще предложат по-голяма европейска помощ за Турция, за да интегрира бежанците на нейна територия, вместо ЕС-предложениено за релокация

България да се превърне във “втора отбранителна линия” срещу мигрантите, а по границата на страната ни с Гърция да бъде издигната ограда, подобна на тази с Турция. За това ще настоява унгарският премиер Виктор Орбан пред българския Бойко Борисов според дипломатически източници, пише в. "24 часа". Премиерът на Унгария утре ще разговаря с Борисов при посещението си в София, съобщиха в четвъртък от правителствената информационна служба. Виктор Орбан ще търси подкрепата на Борисов за превръщането на Гърция в буферна страна за бежанците, защото южните ни съседи не се справяли с охраната на външната граница на ЕС. Орбан ще представи всъщност обща позиция на страните от Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Затварянето на границата на България с Гърция обаче само ще влоши нещата вътре в ЕС и заради това Борисов няма да подкрепи инициативата, научи “24 часа”. Вместо това българският премиер ще настоява за по-голяма подкрепа за Гърция, за да охранява външната граница на ЕС. Според Борисов затварянето на граници вътре в съюза щяло да доведе само до промяна в маршрутите на мигрантите и повишаване на риска с бежанците в ЕС да влизат и терористи. Орбан и Борисов обаче се очаква да излязат с обща позиция срещу релокацията на бежанците, предложена от Еврокомисията. Вместо това двамата ще предложат по-голяма европейска помощ за Турция, за да интегрира бежанците на нейна територия. Българските дипломати очакват от София Орбан отново да подкрепи бързо приемане на България в Шенген. Унгарският премиер е един от твърдите привърженици на влизането на страната ни в общото гранично пространство на ЕС. Той бе и сред премиерите от европейската десница, които в края на 2015 г. поискаха приемането ни в Шенген като награда за добрата охрана на границата с Турция.

Да бъде възстановена пряката въздушна линия Будапеща-София, ще предложи още Орбан.

Двамата премиери ще обсъдят и мерки за по-голям стокообмен между България и Унгария, която влиза в топ 10 на чуждите инвеститори у нас.

Тази вечер премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна в България. Преди официалната вечеря аз му подарих фиала на българските ханове, а той на мен оригинална, автентична сабя от 1837 година. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. В петък ще обсъдим в Министерски съвет възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Унгария, както и други теми от взаимен интерес.