Съвместното изпълнение "Ер полисинг" по охрана на българското небе ще е от Испания

Политика

29-01-2016, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Левицата пробва да блокира с екзотични предложения участието на чужди самолети

Обединеният център на НАТО за въздушни операции в Торехон ще поема командването на съвместната охрана на българското пространство, ако се наложи участие на изтребители на други страни членки. Това стана ясно вчера по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана, пише в. "Сега". На него бяха одобрени промени в Закона за отбраната, които позволяват съвместно изпълнение "Ер полисинг" по охрана на българското небе. Испанският център на НАТО и в момента има пряка връзка с българското командване. В края на миналата година центърът в Торехон пое командването на български и румънски изтребители в учението "Рамщайн гард".
Комисията по отбрана прие вчера предложението на правителството, което дава възможност съвместната охрана на небето да се осъществява само от чужди изтребители, а родните ВВС да помагат с наземна техника. Срещу този вариант на текста бяха както от опозицията, така и от ръководството на бойната авиация.
"Логично и нормално е да има съвместен "Ер полисинг" и ние като лоялен член на НАТО сме "за" и създаваме всички необходими условия да има такъв, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват", каза вчера командирът на ВВС ген. Румен Радев. Според него българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е "съвместна охрана". "Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжение, бойна техника, самолети и екипажи от българските ВВС, а не просто с радари и системи за комуникации", заяви ген. Радев.
От левицата вчера се опитаха да блокират промените със свои промени. Бившият външен министър Кристиан Вигенин предложи да се запише изрично, че съвместна охрана може да се осъществява само с държава, която е член и на НАТО, и на ЕС. Така той направи опит да изключи Турция и САЩ от изпълнението на подобни мисии. Депутати от левицата пък поискаха да се забрани на съседни държави да охраняват българското небе. От "България без цензура" предложиха българските ВВС да имат водеща роля в съвместните операции. Бившият военен министър Ангел Найденов внесе предложение, според което задължително трябва да участва и един български изтребител. Нито едно от тези предложения не беше прието.
Въпреки че правителството отпусна 80 млн. лв. за започване на проекта за покупка на нови изтребители, засега прогнозите тези пари да бъдат усвоени целево не са много обещаващи. "Истинското решение за бъдещето на изтребителната ни авиация, за нашата надеждност, за изпълнение на съюзническите ни ангажименти - това е придобиването на нов тип боен самолет и час по-скоро внасяне на проекта. Защото моите опасения са, че до края на тази година няма да има договор и определените целеви средства няма да бъдат оползотворени", каза ген. Радев. Той обясни, че е очаквал инвестиционният проект за придобиване на нов изтребител да бъде внесен за гласуване в Министерския съвет още през октомври 2015 г., но това не е станало факт до днес. Радев потвърди, че не е член на новата работна група, която работи по проекта, и не е в течение на дейностите там.