Боян Радев и Валентин Йорданов с почетен знак „Венец на победителя” 

Новоучреденият почетен знак е най-високото държавно отличие в областта на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи новоучредения почетен знак „Венец на победителя” на световния и двукратен олимпийски шампион по борба Боян Радев и на олимпийския, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион по борба Валентин Йорданов. 

„Новоучреденият почетен знак на Министерството на младежта и спорта „Венец на победителя“ е най-високото държавно отличие в областта на спорта. Той ще се връчва на заслужили спортисти, треньори, журналисти, ръководители и инвеститори в областта на спорта за особени заслуги към българската държава“, обяви Кралев. 

Боян Радев подари на министъра две картини на художника Илия Бешков с изображението на Дан Колов, които ще бъдат изложени в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. 

Председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов пък връчи на Кралев мемориален плакет с медалите на турнира „Дан Колов – Никола Петров”.

Почетният знак „Венец на победителя“ е с лента и се носи през рамо. Той представлява медальон с кръгла форма, поставен в розета от син плат. Изработен е от два вида месинг с покритие, а централната фигура на богинята Нике е изработена от матиран месинг. Върху лентата на почетния знак се закача брошков лъв, също изработен от месинг. Към почетния знак има значка, представляваща умалено негово копие, която удостоверява, че награденият е носител на отличието.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен