В края на март започва реставрацията на първия локомотив, преминал през Червен бряг

До края на тази седмица ще бъде подписан договора за партньорство с БДЖ

До края на тази седмица ще бъде подписан договора за партньорство с БДЖ - Пътнически превози, музейно дело във връзка с реставрирането и монтирането на парния локомотив серия 503.76.

Същия този локомотив е един от първите парни локомотиви за междурелсие 760 mm с паропрегревател и 5 свързани колооси в БДЖ. Предназначен специално за линията Септември – Велинград. Произведен е е локомотивната фабрика „Ceskomoravska kolben“ – Praha през 1927 г. . Той е един от първите теснолинейни локомотиви в България с гредова рама и с безребордна водеща колоос. Всички локомотиви от неговата серия работят до 1942 г. на линията Септември – Якоруда и от същата година започва постепенното им прехвърляне на линията Червен бряг – Оряхово, където стават основна серия за товарни и смесени влакове за около 20 години. В ден днешен той е запазен към музейната колекция на БДЖ - Пътнически превози.

По инициатива на Община Червен бряг, този парен локомотив ще бъде монтиран на централно място в града с цел запознаване на гражданите и гостите на града с историята на Община Червен бряг. Реставрирането и монтирането му ще започне в края на месец март, информираха от местната администрация.