Представят книгата „Още щрихи към портрета на Атанас Буров” в Каварна

На 3 февруари в ХГ „Христо Градечлиев“ от 17,30 часа

Непоказвани до момента снимки и документи за Атанас Буров е успял да издири и да включи в новата си книга писателят Николай Иванов. „Още щрихи към портрета на Атанас Буров” се нарича книгата на търновския автор, която ще бъде представена в Каварна.

„Книгата ми е опит да покажа предисторията на политическия живот в България. Предистория, която включва 250 г. преди Възраждането“, разказва автора.

Непознати снимки, документи, спасени и запазени от проф. Нено Неделчев, който е най-известният изследовател на Атанас Буров, са включени в книгата. Някои от документите разказват и за заниманията на банкера с производство на семена.

Бащата на Атанас Буров Димитър и брат му Иван също присъстват в книгата. Те са носителите на банкерската жилка според Николай Иванов, но и за тях историята е запомнила малко факти. „Баща му Димитър например е създателят на Българското застрахователно дружество, а Иван се е занимавал и с археология. Той е притежавал най-голямата колекция от монети преди 9 септември 1944 г.”, уточнява писателят.

Уникaлни paзкaзи нa пeтимa бългapи, кoитo личнo ca пoзнaвaли Атанас Буров са заснети в кратък филм от Николай Иванов. Техните спомени и истории ще бъдат показани, заедно с представянето на книгата утре, 3 февруари в ХГ „Христо Градечлиев“ – Каварна от 17,30 часа.