Кремъл подкопава всичко, което предприемаме в Сирия

Свят

02-02-2016, 12:47

Снимка:

youtube.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Отправи обвинения британският външен министър Филип Хамънд, които Москва обяви за опасна дезинформация

Руските въздушни удари в Сирия удължават кървавата война и играят важна роля в бежанската вълна на Запад, каза британският министър на външните работи, отправяйки едно от най-тежките обвинения от западен министър срещу политиката на Кремъл в Сирия, съобщава "Индипендънт", цитиран от Фокус. "Русия даде на режима още една глътка въздух и това е лоша новина за всички, и тя ще понесе отговорността за продължаването на конфликта. Тя е постоянен източник на огорчението ми, че всичко правено от нас се подкопава от руснаците", каза Филип Хамънд. Министърът направи коментара си след посещение на лагера Заатари в Йордания, където над 80 000 сирийци са потърсили убежище от гражданската война. Руският президент Владимир Путин подкопава международните усилия за слагане на край на сирийската гражданска война, като бомбардира противници на "Ислямска държава" в опит да помогне на Башар Асад, каза още Хамънд. В ясен знак на противопоставяне на Кремъл Хамънд обвини Путин, че привидно подкрепя процеса за прекратяване на сирийския конфликт, като в същото време нанася удари по опонентите на Асад, които Западът се надява един ден да зададат посоката на развитие на страната, след като сегашният й президент си отиде от властта.


Когато Русия започна военна кампания в Сирия през септември миналата година, балансът на силите се наклони към Асад. "Това е постоянен източник на разочарование за мен – всичко, което правим, се подкопава от руснаците", разказва Хамънд пред Ройтерс в бежански лагер в Йордания. "Руснаците казват: нека поговорим. И те говорят, говорят, говорят... Проблемът с тях е, че докато говорят, пускат бомби и подкрепят Асад", обяснява британският външен министър. "Руснаците казват, че искат да унищожат ДАЕШ (арабският акроним на групировката), но те не бомбардират ДАЕШ, а умерената сирийска опозиция. По-малко от 30% от руските удари са насочени срещу ислямистите", допълва Хамънд. Според него е много трудно да се разбере дали има промяна в позицията на Москва спрямо Асад, тъй като Путин е сложен за разгадаване. "Това, което научих, наблюдавайки Путин, е, че няма значение колко дълго го анализираш, защото не можеш да разбереш нищо: той е абсолютно непроницаем. Нямаме никаква идея какъв е планът на Кремъл. Не знаем. Няма събрания, на които да се обсъждат тези неща. Всичко се случва в главата на Путин." На въпрос дали Иран оказва повече подкрепа, отколкото Русия, Хамънд отговаря: "Не мисля, че някоя от тези страни е особено полезна за мирния процес. Москва и Техеран работят ръка за ръка със сирийския режим и Иран е упорит поне толкова, колкото Русия, в опитите си да опази управлението на Асад."


Пред радио "Говорит Москва" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече твърденията на Лондон опасно разпространяване на дезинформация.