Участник в опита за покушение на Алексей Петров е напуснал страната през Дуранкулак

Украинецът Йевен Балков е преминал ГКПП на 21 октомври м.г.

Четирима укрански граждани са привлечени като обвиняеми за опита за убийство с гранатомет на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и шофьора му Стефан Борисов, беше съобщено днес на пресконференция. Един от тях - Роман Логвиненко, има наложена мярка задържане под стража от Софийския градски съд. Другите трима са извън страната, обявени са за международно издирване и има издадена европейска заповед за арест, пише "Дневник".
Опитът за убийство е организиран от 47-годишният Логвиненко, а за извършители бяха посочени тридесетгодишните Артьом Темпинский и Максим Чорний. За помагач е обвинен 29-годишният Йевен Балков. 
Темпинский е влязъл в страната на 13 септември миналата година през ГКПП "Летище София" и няма регистрирано излизане. Максим Чорний е напуснал България на 1 ноември 2015 година, тоест три дни след покушението, през ГКПП Капитан Андреево. Йевен Балков е излязъл от страната през ГКПП-Дурнакулак на 21 октомври миналата година.
Според разследващите групата е действала от пролетта на 2014 година, като внимателно са били проучени начина на придвижване, действие и охрана на набелязаните цели. Украинците са събирали информацията преоблечени като клошари.
Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че противотанковите гранатомети, използвани в атаката, са произведени в България по поръчка на Съветската армия. Били са изнесени от страната и внесени отново нелегално от извършителите.
Обвинените за покушението са имали военна подготовка, но не са действащи военни. Задържаният Роман Логвиненко има адресна регистрация в Пловдив и се е занимавал с изкупуване на земеделска техника, която е изнасял за Украйна. Той е организатор на опита за убийство и е довел съучастниците си от Украйна.
Заместник главният прокурор Борислав Сарафов каза, че през цялата си кариера не е виждал по-перфектно извършено престъпление, без никаква емоция. "Алексей Петров и Стефан Борисов са се спасили само благодарение на късмета", е неговото мнение.
На брифинга днес се разбра, че има събрани доказателства в максимално пълен обем. Разследващите разполагат с имената, снимките и ДНК на извършителите. Има и показания на двама защитени свидетели.
Мотивите за опита за убийство не бяха оповестени заради следствената тайна. Вчера БНТ съобщи, че организаторът на покушението е бил изгонен от страната от Петров, когато той е работил в ДАНС и е искал да си отмъсти.