Поне 150 евро на ден е загубата за камион, блокиран на границата

Политика

06-02-2016, 13:27

Снимка:

bulgaria-news.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без ТИР-ове на ГКПП "Кулата" и "Илинден"

Министърът призова гръцките фермери да не пренасят вътрешните си проблеми на външна територия

При всички положения Брюксел има повече инструментариум да въздейства върху ситуацията с блокадата на гръцките фермери. Това заяви в ефира на Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски по повод извънредната ситуация на границата.

По думите му става въпрос за мерки, касаещи рестрикции към гръцката държава, тъй като нарушава регламент на Европейския съюз.

България вече официално сезира Европейската комисия за проблемите, които гръцките фермери създават и поиска санкция.

Правят се изчисления за загубите, които търпим. Според Московски щетите са големи. Загубите за превозвачите само за ден са около 150 евро на камион, без да се включват разходите за гориво, неустойки по забавяне и други.

Оказва се, че гръцките власти са безсилни пред отприщилия се гняв на фермерите, тъй като протестът бил извън рамките на гръцкия закон те официално не могат да окажат контрол върху ситуацията.

„До 3.00 ч. през нощта са били пропускани от двете страни камиони – по над 100 тежкотоварни автомобила са преминали двупосочно“, информира министърът на транспорта. После преминаването отново било преустановено.

Московски подчерта, че проблемът не е само между България и Гърция, тъй като е блокиран трансевропейски коридор.

Московски призова гръцките фермери да не пренасят вътрешните си проблеми на външна територия.
Той дори предупреди, че напрежението сред превозвачите е изключително голямо. „Ако границата на търпение в нашите превозвачи мине, може да се стигне до ескалиране на напрежението и да минат с камиони през бариерите“, допълни той.