Асоциация „Докосни дъгата“ направи нови дарения на деца с диабет тип 1 и представи новите си членове

Ректорът на Медицинския университет акад. Митев и българският алпинист Боян Петров се присъединяват към каузата „За нов живот“

На 9 февруари, от 10 часа, в новооткрития ресторант Green Line в София, се проведе специална закуска, в рамките на която членове на асоциация „Докосни дъгата“, дариха сензори за измерване на кръвната захар към инсулинови помпи на деца с диабет тип 1 и представиха новите членове на благотворителната организация - акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и Боян Петров – популярният български алпинист, диабетик изкачил осемхилядниците Кангчендзьонга, K2 и Манаслу.

По време на събитиетог-жа Петя Раева и Денислава Ангелова-Баронеса Плевенска, основатели на асоциацията, дариха сензори на малката Мирела и Денислав от София и разказаха подробно за дейността на асоциация „Докосни дъгата“ от създаването й до този момент, както и за бъдещите й планове и цели.
„2015 година бе изключително ползотворна за „Докосни дъгата“. За това време, ние успяхме да закупим и дарим 8 инсулинови помпи на нуждаещи се деца с диабет тип 1. Щастливи сме, че, заедно с майките на децата, успяхме да сeзираме ръководството на Националната здравноосигурителна каса, както и омбудсмана на Република България госпожа Мая Манолова. В резултат на това, бе обърнато сериозно внимание върху проблема с липсата на подкрепа на държавните институции за осигуряване на така необходимите помпи и консумативите за тях. От 1 април 2016 година консумативите за инсулиновите помпи ще бъдат поети от НЗОК, а самите помпи ще бъдат дарявани от фирмите. Голямата ни мисия през 2016 година е Здравната каса да обърне внимание и на сензорите към така необходимата за водене на един нормален живот от децата с диабет тип 1 електроника“, разказа г-жа Раева.
Баронеса Ангелова демонстрира употребата на инсулиновите помпи и сензори и допълни: „Специални благодарности на Борислав Димитров и неговите близки и приятели, на акад. Митев и на Боян Петров, които успяха да съберат средства и да закупят цели осем сензора за деца с диабет тип 1. Два от тях бяха дадени днес. Миналият петък малката Маги също получи един, а вчера с нов сензор си тръгна едно дете от Кърджали. Останалите ще намерят своите нови собственици във Варна. Сдобили се с инсулинова помпа и сензор, децата получават възможност да водят един нормален и пълноценен живот“.

 

За кампанията „За нов живот“ на асоциация „Докосни дъгата“:
Тип 1 захарен диабет (Т1ЗД) е метаболитно заболяване с автоимунна патогенеза, характеризиращо се бета-клетъчна деструкция, водеща до абсолютен инсулинов дефицит и в последствие до хронична хипергликемия. Той представлява над 90% от диабета в детската и младата зряла възраст. В последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на честотата на диабет тип 1 сред развиващите се страни и възрастова група под 5 години. Като „златен стандарт” за контрола на тип 1 диабет в последното десетилетие се доказа инсулиновата помпена терапия. Предимството й е свързано с индивидуалния подход към инсулиновите нужди, ежедневието на пациента и семейството му и максимално близко до физиологичното подаване на инсулин. Преди сезирането на държавните органи от асоциация „Докосни дъгата“ България бе единствената страна-членка на ЕС, в която нито инсулиновите помпи, нито необходимите за тях консумативи се поемаха от държавните институции.
Благодарение на усилията на асоциацията в лицето на г-жа Петя Раева и баронеса Денислава Ангелова, България, макар и последна от държавите-членки на ЕС, направи стъпки по разрешаване на проблематиката. Надзорният съвет на НЗОК взе решение за финансиране на консумативите, нужни за инсулиновите помпи на нуждаещите се. Това е голям успех за осигуряване на нормален живот на деца с диабет тип 1.
Кампанията „За нов живот“ на асоциация „Докосни дъгата“ цели събирането на средства именно за закупуване на инсулинови помпи и консумативи за деца, болни от диабет тип 1, чиито семейства са в затруднено положение. До този момент кампанията е успяла да закупи осем такива помпи, които вече са раздадени на нуждаещи се семейства.
Лице на кампанията „За нов живот“ стана популярната певица Мариана Попова. Средства от продажбата на новия й албум „Писмо до теб“ отиват в благотворителния фонд на „Докосни дъгата“. Новата песен на Мариана и видеото към нея „Бяло“ също е посветена на каузата на асоциацията и цели популяризиране на мисията сред обществеността.
Част от кампанията „За нов живот“ са и трапезната вода на марката New Green Line на Петя Раева и виното „Ensemble de merveilles” на Денислава Ангелова, Баронеса Плевенска – учредители на „Докосни дъгата“. Средства от продажбите на двата продукта също отиват в благотворителния фонд.
Каузата на „Докосни дъгата“ вече прегърнаха и редица други редица популярни личности от светския, културен и бизнес елит у нас. Сред тях са актьорът Веселин Плачков, лице на виното „Ensemble de merveilles”, ЕрнестинаШинова и АндрейСлабаков, певицитеСилвия и ТедиКацарови, ИванМанчев, ЯворСтефанов - представителнаиздателствата “Анубис” и “Булвест 2000”, АнелияПеткова - собственикнамоднакъща Bridal Fashion, ЕвгениМинчев, МирелаНенчова. Съпричастни с каузата на асоциацията са и членовете на „Лайънс Клуб София Витоша“.

За асоциация „Докосни дъгата“
Идеята за асоциация „Докосни дъгата“ се ражда през 2014 година, а нейни учредители са баронеса Денислава Ангелова и г-жа Петя Раева, която става и неин председател. Първоначално фокусът на дейността се съсредоточава главно върху деца с диабет тип 1 и тяхната нужда от инсулинови помпи и консумативи. С течение на времето „Докосни дъгата“ получава все по-голяма обществена подкрепа и фокусът й започва да се разширява, като понастоящем той обхваща най-различни сфери на обществения и социалния живот като здравеопазване, образование, култура, спорт и др.
Контакти:
Фейсбук 
http://catchtherainbow.eu/