И въоръжена армия ще се включва в борбата срещу незаконните мигранти

Най-доброто от печата

11-02-2016, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Военните ще се намесват само когато полицията не може да се справи с нелегалните мигранти през браздата

МВР подготвя промени в плана за изпълнение на спешни мерки по справяне с бежанската криза, който предвижда изпращане на въоръжена армия за охрана на границата в случай на кризисна ситуация. Това обяви вчера след заседанието на Съвета на управляващата коалиция вицепремиерът Румяна Бъчварова. Използването на войската ще бъде записано в поредните промени в Закона за отбраната, както и в новата национална отбранителна стратегия.
Предвижда се военните да се използват само в краен случай, когато полицията не може да се справи с опитите за влизане в страната на нелегални мигранти. Военните и полицаите ще бъдат в съвместни екипи. За първи път обаче се допуска, че на армията ще й бъде позволено да носи и оръжие. "Ще носят оръжие при много строги правила за употреба", обясни пред "Сега" Бъчварова.
С развитието на кризата с бежанците през последните години се правят последователни стъпки по връщане на армията на границата. Първоначално това ставаше доста плахо заради опасност от скандал с Турция при евентуално изпращане на войска по границата. В момента съгласно Закона за отбраната сухопътната граница се пази от вътрешното ведомство в мирно време, а небето - от военновъздушните сили. Изпращането на войска на границата е възможно само при учение или за логистична помощ на МВР.
В началото на февруари миналата година бяха инициирани промени в правителственото постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. С тях охраната на държавната граница бе определена като стратегическа дейност и е част от критичната инфраструктура. В същото време чл. 57, т. 2 от Закона за отбраната сочи, че въоръжените сили в мирно време могат да изпълняват и задачи по участие в охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура.
По-късно МВР и МО приеха и промяна в инструкция от 2011 г. за взаимодействие между двете ведомства. Там ясно се казва, че въоръжените сили при необходимост оказват съдействие на органите на "Гранична полиция" за наблюдение и контрол на държавната граница срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница.
Включването на армията в охраната на границата вероятно е една от стъпките към подсилване на южната граница и създаване на "втора гранична линия" на ЕС, за която настоява Вишеградската четворка. Решението на коалицията идва само дни преди срещата в Прага на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, на която ще присъства и българският премиер Бойко Борисов. Там ще стане ясен конкретният план за справяне с бежанците, който четирите държави и България искат да предложат на Европейския съвет на 18 и 19 февруари.
От понеделник и Австрия ще започне да прилага по-строг контрол по държавните граници и граничните пунктове, като в охраната ще се включи и армията. Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил съобщи, че министерствата на отбраната и на вътрешните работи са изготвили общ план за защита на държавните граници, предаде БГНЕС.
Военните министри от НАТО, които заседават от вчера в Брюксел, също ще обсъдят овладяване на имигрантската криза по искане на Турция. Това стана ясно от изявлението на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. В понеделник, по време на визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Анкара, стана ясно, че Турция и Германия ще поискат помощ от НАТО за охрана на турското крайбрежие и овладяване на бежанския поток, както и за наблюдение на границата със Сирия и в Егейско море заради руските въздушни удари в региона. Столтенберг каза още, че е постъпило искане и от САЩ за използване на натовски разузнавателни самолети АУАКС, които да подготвят и подпомагат ударите на западната коалиция срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия. Столтенберг не се ангажира какъв ще бъде резултатът от дискусиите по двете искания, но напомни, че в края на миналата година алиансът вече взе решение в отговор на молба от Турция да се включат самолети АУАКС и да се увеличи военноморското присъствие в Средиземно и Черно море, както и да се продължи разполагането на системи Пейтриът в подкрепа на турските ВВС.
В отговор на въпрос за охраната в района на Черно море, Столтенберг каза, че самолети АУАКС изпълняват разузнавателни мисии и присъстват в Румъния и България.
В навечерието на натовската министерска среща британският "Дейли мирър" писа, че на нея ще се обсъди план за изпращането на военноморска мисия в Средиземно море, за да пази турско-гръцката граница. Британският "Телеграф" пък съобщи, че министрите ще дискутират и план за укрепване на сигурността по източния фланг на пакта, като подразделения от 500 до 1000 военни могат да бъдат изпратени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Голяма част от тях ще бъдат военни от САЩ, Великобритания и Германия. Тези сили ще бъдат разполагани на ротационен принцип и вероятно ще включват специални части, разпо