Съюз на международните превозвачи: Отговорни сме, няма да затваряме границата с Турция

Общество

16-02-2016, 12:34

Снимка:

frognews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Организацията се подготвя за дела срещу гръцките синдикати в тамошни съдилища

Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи е провел няколкочасова среща с изпълнителния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, съобщи Фокус. Поводът е, че се усложнява обстановката на ГКПП "Капитан Андреево" заради съкратеното работно време на митническото бюро в Свиленград. "Проблемът започна да се появява, след като беше закрита митница "Свиленград" и на ГКПП "Капитан Андреево" се прекрати действането на транзитни операции. Това доведе до струпване на превозни средства на митническо бюро Свиленград и в тази връзка беше срещата ни с г-н Танов. Ръководството на Съюза на международните превозвачи постави проблема пред екипа на г-н Танов. Предвид ограничения административен ресурс, който имат на митническо бюро Свиленград и във времето доста дълго ще се проточи това, което ние искахме – да работи 24 часа в денонощието, г-н Танов предложи на няколко митнически бюра във вътрешността на страната да бъде въведен 7-дневен режим на работа от 08:00 ч. сутринта до 20:00 ч. вечерта. Този режим да поеме трафика на нашите превозвачи и да задействат транзитните операции на тези митнически бюра. Това може би ще бъдат бюрата във Видин, София, Кремиковци, Пловдив, Хасково и още едно бюро по направлението Русе – Република Турция.

Засега това решение ни удовлетворява и с г-н Танов и неговия екип се разбрахме, че ще направим един мониторинг в следващите 2-3 месеца да видим дали ще се променят към по-добро нещата. Очакваме да се подобрят и съответно ако има позитивно развиете – ще продължаваме в този дух", каза Арабаджиев.

"Българските превозвачи няма да затварят границата с Турция. Ние сме достатъчно отговорни хора. Виждаме какво се случва на границата с Гърция. Не бихме си позволили да ескалира напрежение и да се стигне до негативно отношение спрямо българските превозвачи. Удовлетворява ни, както казах преди малко, както желанието, така и действията на Агенция "Митници" и се надяваме всичко да мине по най-добрия възможен начин, без ескалация на напрежението", уточни Арабаджиев.

Затрудненията на граничните пунктове със Сърбия, при Дунав мост, при Бургас

"Разговаряхме за всички гранични пунктове там, където има проблеми. Г-н Танов и неговият екип поеха ангажимент да направят един мониторинг коя смяна по колко превозни средства обработва, за да може да се види дали проблемът е от човешкия фактор или пък понякога възникват ситуации, свързани с контрабанда, трябва да се насочи ресурс или проблем със системите било на Агенция "Митници“, било на "Гранична полиция", но се надяваме, а и видяхме желание от страна на Агенция "Митници" да работи за облекчаване на бизнеса и нашите превозвачи да се чувстват по-спокойни", каза Арабаджиев.

Блокадата на граничните пунктове с Гърция

"Ситуацията е изключително сложна. Поне на "Кулата“, от началото на блокадата положението там беше много тежко, но след договореностите да има прозорец, нещата се успокоиха. За сметка на това на "Илинден" е много тежко положението. Ние в момента събираме данни от нашите членове и сме предприели действия, които да ни помогнат да заведем дела в гръцки съдилища. Трябва да уточня - другаде няма как да се случи, само в гръцки съдилища срещу гръцките синдикати за нанесените щети на българските превозвачи. Ние като съюз сме осъществили контакти с колеги от Чехия, Полша, Унгария и сме им предложили те да обобщят информация от техните превозвачи, като ние сме им казали какви действия сме решили да предприемем. Оттам насетне, ако е необходимо, ще им помагаме и на тях те да водят също такива дела срещу гръцките фермери", допълни Арабаджиев.