БНБ са били наясно за състоянието на КТБ още през 2010 г.

Портфейл

19-02-2016, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това става ясно от засекретен доклад на „Банков надзор“, оповестен вчера от Програма "Достъп до информация", Център за либерални стратегии и Асоциация "Прозрачност без граници".

В БНБ са знаели още през 2010 г. за раздаването на необезпечени кредити на свързани фирми на банкера беглец Цветан Василев, чрез които по-късно бе източена Корпоративна търговска банка. Това става ясно от засекретен доклад на „Банков надзор“, оповестен вчера от Програма "Достъп до информация", Център за либерални стратегии и Асоциация "Прозрачност без граници".
Документът е от надзорна проверка в КТБ, която е проведена в периода 24 септември - 3 ноември 2010 г. Целта е била да се направи оценка и контрол на кредитния риск, оценка на ликвидността, както и оценка на дейността на ръководството по обезпечаване на достатъчен капитал за покриване на поеманите от банката рискове.
„Инспекцията установи, че в рамките на законовите ограничения банката е предоставила кредити на 22 на брой миноритарни акционери (притежаващи 5.6% от капитала на банката), от които 14 фирми. Общият дълг на експозицията им (в това число закупените от банката дългови инструменти на ТЦ-ИМЕ АД) е в размер на 267 718 000 лв. Това представлява 96.14% от капиталовата база. Кредитите на акционери формират 15% от кредитния портфейл“, посочват надзорниците. На 13-та страница те подробно описват схемите, по които са прехвърляни пари от една фирма в друга.
Експертите са установили още, че обезпечаването по някои от сделките е отложено напред във времето (Сана Спейс Хотел Хисаря ЕООД на Цветан Василев), а по други са договорени само бъдещи постъпления по разплащателната сметка на клиента. „Инспекцията обръща внимание и на липсата на приложени икономически обосновки или бизнес планове на фирмите в по-голямата част от прегледаните досиета“, пише още в документа.
От БНБ казват, че при сключване на анекси към договорите за кредит има липса на информация за мотивите, налагащи промяната на условията. „По този начин се затруднява проследяването на последователността в действията на банката в процеса по предоговаряне на вземанията. По някои от прегледаните експозиции има многократно сключване на анекси за промяна в погасителните планове, като се удължава гратисния период по главницата и се променя размера на погасителните вноски, при запазване на първоначално договорения падеж на кредита“, пишат в доклада надзорниците.
„Вижданията на ръководството са в полза стимулиране работата на банката с клиенти, които работят помежду си и то им оказва съдействие при управление на бизнеса им, което не следва да е причина за липса на информация в кредитните становища, доказваща възможността на длъжниците да обслужват задълженията си от надеждни и прозрачни източници. В банката се идентифицира съществен риск от концентрация към ограничен брой клиенти. В хода на инспекцията са установени индикации за търговски и делови взаимоотношения между отделни фирми (с дълг около 250 млн. лв.) по разплащателните сметки на които протичат значителни по обем парични потоци“, казват експертите от БНБ.