Опашките по границата се топят, от днес се подават искове за загуби

Създадена е стройна организация за обработка на митническите документи

Граничните пунктове между Гърция и България са отворени за всички видове автомобили. Около 1200 товарни автомобили са преминали през ГКПП "Кулата - Промахон" от българска страна в посока Гърция след вдигането на блокадата на граничния пункт вчера около 15:20 часа, съобщи за БТА областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Според последната информация малко преди 09:00 часа на опашката от чакащи за преминаване в Гърция пред пункта товарни автомобили е около три километра и половина на българска територия, а на гръцка - около един километър. Създадена е стройна организация за бърза обработка на документите и проверките на преминаващите камиони от страна на служителите на Агенция "Митници", НАП и "Гранична полиция", каза областният управител.


Нормален е трафикът в момента и на другия пункт на българо-гръцката граница на територията на област Благоевград - ГКПП "Илинден - Ексохи", където опашката от чакащи да преминат превозни средства, струпани по време на блокадата, отдавна е стопена, допълни Бисер Михайлов. Йордан Абаджиев от Съюза на международните превозвачи съобщи пред БНР, че от страна на българските превозвачи не се предвиждат блокади на границата засега. "Гръцките фермери се очаква до 10-15 дни да излязат на полето да работят, така че се надяваме блокадите да паднат", допълни Абаджиев. "Ние като браншова организация ще подаваме искове, а и всеки превозвач индивидуално ще може да си подава иск. От днес ги призоваваме да подават информация кой какви загуби е претърпял", каза още Абаджиев.


След цяла седмица блокади и контраблокади протестиращите и от двете страни освободиха движението в неделя. Гръцките фермери обаче все още не са отместили земеделската техника от границата според нашите превозвачи не е изключено да се стигне до нови блокади и затваряне на границата. Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на протестиращи гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада. Повече от четири дни продължи двойната блокада на ГКПП Кулата-Промахон. В четвъртък бяха затворени и пунктовете Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион и Маказа-Нимфея, а в петък превозвачите блокираха и Златоград-Термес и Ивайловград-Кипринос.


Българските превозвачи вдигнаха контраблокадата вчера след призив на министъра на транспорта Ивайло Московски заради лошите условия, при които живееха шофьорите, озовали се в капана на граничните блокади, а също така - и за да дадем знак на добра воля към гръцката страна, където текат преговори между властите и протестиращите фермери. Дали гръцките земеделците ще оставят отворен пътя и докога обаче никой не може да гарантира. Падането на блокадата вчера предизвика задръстване и на двете платна на автомагистрала "Струма" посока Гърция. Полицията се намеси и регулира движението. Около 6000 ТИР-а чакаха да преминат границата.