Гл. прокурор на Гърция разпореди да се махне блокадата на границата

Свят

25-02-2016, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фермерите протестираха срещу реформите на Ципрас повече от месец

Главният прокурор на Гърция Ефтерпи Куцамани е разпоредил съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестиращите фермери, които от седмици блокират основни пътища и гранични пунктове, съобщи гръцкият сайт "Екатимерини", предаде Дневник.бг.
Куцамани е посочила, че препятстването на свободното придвижване на хора и стоки е престъпление, наказуемо от закона. "Считам за моя отговорност да напомня за вашето задължение да се намесите с подкрепата на полицейските власти", пише тя в писмо до прокуратурите.
Главният прокурор издава разпореждането след повече от месец на протести и блокади от гръцките земеделци срещу данъчната и пенсионна реформа на премиера Алексис Ципрас.
Гръцкото издание отбелязва, че от действията на фермерите страда не само страната, но са засегнати международни превози. Припомня и че българският транспортен министър Ивайло Московски предупреди, че ако Атина не вземе мерки и блокадата на границата не бъде премахната, български превозвачи на свой ред ще спрат да допускат гръцки камиони, изнасящи земеделска продукция.