Мария Габриел: Подписването на Истанбулската конвенция е ключов фактор срещу насилието над жени

Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент на конференция в Ловеч

Целта на националната кампания по проблема с насилието над жените става все по-видима – България да подпише Истанбулската конвенция. Тази конвенция, която задава рамката за защита на жените от насилие, е мощен инструмент за борба с насилието над жени и момичета и домашното насилие. Нейното подписване ще бъде много силен сигнал за подкрепа на жертвите и ще допринесе значително за елиминиране на насилието над жените. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел при откриването на конференцията в Ловеч „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“. Дебатът е част от националната кампания по проблема, която г-жа Габриел провежда в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

Конференцията в Ловеч се състоя по покана на областния управител Ирина Митева и със съдействието на община Ловеч. Г-жа Митева силно подчерта, че истинският бич е в широкия смисъл на насилието – насилие на силния над слабия, който може да е жена, дете, беззащитен възрастен, насилие вкъщи или на улицата. „Най-трудното, с което трябва да се справим с общи усилия, е преодоляването на страха. Възпитанието в уважение към другия пол още от деца е първата стъпка в борбата с насилието. Нека всеки един от нас вкъщи, на работното място, сред приятелите си, бъде посланик на днешната кампания. Нека всички институции на държавната и местна власт да са впрегнати в борбата срещу насилието“, призова тя.

Кметът Корнелия Маринова също наблегна на необходимостта от единни действия между институции и общество за постигане на реални резултати. Тя представи идеята за създаване на обществен съвет в община Ловеч „Не на домашното насилие“, който да бъде в основата на действията за равноправие между жените и мъжете като изконно човешко право.

Силата на кампанията е и в участието на популярни мъже, които стават нейни лица и посланици в борбата с насилието над жените. В Ловеч това са зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков и зам.-областният управител Георги Терзийски. Г-н Нанков наблегна, че това е проблем, за който не се говори достатъчно или се говори твърде късно. „Изходът е всички институции, граждани и неправителствени организации да се обединим и пресечем пътя на насилието във всичките му проявления. Моят призив е да разсечем страха и нарушим мълчанието! Нека стане и ваш и заедно се борим срещу този социален бич - в училище, на улицата, на работното място, сред приятелите“, призова той.

Силни думи отправи и зам.-областният управител Георги Терзийски. „Баща съм на две дъщери. И моят най-голям страх е да не срещат насилие. Като мъж и баща виждам ролята на мъжете в борбата срещу насилието в едно - пълна солидарност с жените в тази борба, пълна солидарност и подкрепа на жертвите в усилията им за преодоляване на последиците от насилието. Моето послание е за абсолютна непримиримост към всички форми и прояви на насилие - физическо, психическо, сексуално, у дома, на работно място, към млади момичета или жени, към съпруга, майка, дъщеря, сестра…“, заяви той.

Случаи от практиката и предизвикателствата, които срещат, споделиха Росица Мойнова от сектор „Криминална полиция“, председателят на Окръжна прокуратура Валентин Вълков, председателят на Окръжен съд Милена Вълчева и директорът на Секретариата на БЧК Цветомира Георгиева. Директорът на Белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска отправи послание към жените, жертви на насилие, да не подчиняват живота си на преживяното и да изградят бъдещето си, залагайки и на професионалното развитие.

„Подписване на Истанбулската конвенция, възпитаване от най-ранна детска възраст в уважение към противоположния пол, криминализиране на домашното насилие, повишаване на информираността по проблема, подобряване на съвместната работа между неправителствения сектор и институциите са ключови действия. Да запретнем ръкави и да работим зависи от всеки един от нас“, заключи Мария Габриел.