Издириха шофьор, блъснал две сестри на пешеходна пътека и избягал (обновена)

Повдигнатото обвинение предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода

Задържаха шофьора, който преди по-малко от месец блъсна две сестри на пешеходна пътека в близост до автогарата на Стара Загора и избяга. Едната жена почина на място, другата до днес бе в болница със счупена дясна подбедрица и наранявания на дясното рамо, съобщава БГНЕС. Катастрофата стана на кръстовище в града на 11 февруари около 07:00 часа сутринта. Сестрите, на 66 и 61 години, пресичали, когато били буквално пометени от автомобила. Водачът не спрял, а директно избягал от местопрестъплението. След проверката на хиляди автомобили, извършителят е открит от полицията и му е повдигнато обвинение. За престъплението законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода.


Ангел Донев, на 51 години от Стара Загора, е неизвестният досега шофьор, който на 11 февруари т.г. прегази двете жени. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. При удара на място почина Недка Ж., на 65 години, а сестра й Пенка Ж., на 61 години , бе тежко ранена. Мъжът работи като общински охранител на кооперативния пазар в града. След като ударил жените и избягал, той отишъл на работа дневна смяна, потвърди зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов, цитиран от "24 часа". Донев работи като общински охранител от 27 май 2011 г., досега не бил наказван. Преди това бил портиер в печатница. Ако вината му се докаже, той ще бъде уволнен дисциплинарно, бе категоричен зам.-кметът.


Шофьорът е задържан за 72 часа още в петък, вече му е повдигнато обвинение за причинена смърт по непредпазливост на едно лице и нанасяне на двустепенна средна телесна повреда на друго лице. Случаят е особено тежък, тъй като катастрофата е станала на пешеходна пътека, а шофьорът е избягал, допълват от прокуратурата. Прокуратурата ще внесе още днес в Окръжния съд искане за постоянно задържане под стража на Донев. Там ще го защитава служебно адвокат Калин Вълев, който каза, че очаква заседанието на съда да бъде утре, вторник. Разследващите вече са установили, че Ангел шофирал личния си автомобил "Фолксваген пасат", черен на цвят, с регистрационен номер СТ 37-72 НН, който е иззет като веществено доказателство. От предния десен фар на колата е взет биологичен материал на пострадалите, иззети са и дрехите, с които е бил облечен мъжът във фаталната сутрин.


Произшествието стана десетина минути преди 07:00 часа на 11 февруари. Двете сестри отивали на работа в заведение за хранене в близката автогара. Пешеходната пътека, по която пресичали бул. "Славянски" е добре обозначена и осветена. Въпреки това разкриването на шофьора се забави, тъй като се оказа, че в района нямало свидетели, както и читави камери. По ирония на съдбата, пише изданието, също днес бе изписана от болницата ранената Пенка Ж., която претърпя житоспасяваща операция и рехабилитация.