Президентът: Не да търсим безумни баланси с държави на изток, а да сме част от Европа

Общество

01-03-2016, 12:31

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Левски и Ботев нямат нужда от предефиниране, те са ни дали идеал, план и посока, посочи той България трябва не да търси безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да бъде

част от Европа. В това е убеден президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава реши в словото си на дискусията за Глобалните цели на ООН на тема "Бизнесът - сила за добро" да говори за вече създадената от парламента временна анкетна комисия, която да провери дали Турция и Русия се бъркат във вътрешната ни политика, предаде нюз.бг.


В темата за глобалните цели за устойчиво развитие на планетата до 2030 година, президентът Плевнелиев вмъкна: "Когато слушам за създаването на комисии в Народното събрание, които да проучват външно влияние, отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас, е много просто. Не да търсим безумни и излишни баланси с държави на изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Това ни завеща Левски." Държавният глава е убеден, че ни е необходим план. "Трябва ни България 2030. Трябва да стъпим на Европа 2030 и трябва да стъпим на нашата идея, нашата посока и нашата цел за социално-отговорна икономика и работеща демокрация", убеден е Плевнелиев.


Той критикува и непрекъснатите коментари на политици, че страната ни се нуждае от промяна на доктрини, за да изпълни поставените цели за устойчиво развитие. "Отново ще засипваме хората от телевизионните екрани, че нямаме план, нямаме посока. За пореден път ще пишем стратегии. Така беше и в системата на правораздаване. Това, което ни трябва, е не да предефинираме Левски и Ботев, не е да се самозасипваме с ненужни констатации как нямаме план и посока. Имаме идеал и план, и това е Европа", отсече президентът. Отново по темата за глобалното развитие той напомни, че освен всички други, тази планета и тя трябва да спечели, за да ни има и утре.