Русия и САЩ обсъдиха резултатите от прекратения огън в Сирия, доволни са

Свят

01-03-2016, 12:39

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ди Велт: Джебхат ан-Нусра планира провокация за нарушаване на примирието

Ръководителите на координационните центрове на Русия и САЩ са обсъдили по телефона резултатите от прекратяване на военните действия в Сирия и са изразили задоволство от съвместната работа, заяви днес ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, генерал-лейтенант Сергей Кураленко, цитиран от ТАСС. "В рамките на координацията е проведен телефонен разговор между ръководителите на руската авиобаза "Хмеймим " и американската в Аман. "Обсъждали сме първите резултати от прекратяване на военните действия и изразихме задоволството си от съвместната работа", констатира Кураленко пред репортери.


Същевременно Белият дом е дал като цяло положителна оценка на изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. Това бе потвърдено днес на редовния брифинг в Белия дом от неговия говорител Джош Ърнест. "Наясно сме, че има съобщения за някои нередности, посочи той, но това е в рамките на нашите очаквания, с които сме започнали този процес." "Очакваме проблеми при изпълнението на този договор, но за щастие, процесът позволява да се наблюдава изпълнението на споразумението", добави той. САЩ "остават изцяло ангажирани с този процес," заявяи Ърнест. Според него това се дължи на три причини. На първо място, постигнатото споразумение дава възможност за предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се. Второ, фокусира се вниманието на всички заинтересувани страни в борбата срещу екстремистите от "Ислямска държава" и накрая, САЩ подчертават факта, че процесът "дава допълнително ускорение" и усилия за "постигане на политическо решение в Сирия", заяви щатският служител.


Междувременно германският вестник "Ди Велт" съобщи, че джихадистката групировка "Джебхат ан-Нусра" планира да провокира Русия към нарушаване на примирието. Терористът от сирийския клон на "Ал Кайда" разказал пред журналист на изданието как ще стане това. Срещата се е състояла в турско кафене. 37-годишният джихадист се представил като Абу Муссаб ал-Сири. Според него примирието в Сирия, установено от САЩ и Русия, е "глупаво". Вестникът напомня, че въпросното примирие не се отнася за терористичните групировки ДАЕШ, която контролира половината сирийска територия, и "Джебхат ан-Нусра", която контролира неголеми територии в северозападна Сирия. Американските и руските самолети ще продължат да ги бомбардират и занапред, както стана и вчера.


Абу Мусаба твърди, че неговата група има 10 000 бойци, тя е реална сила и иска да провали примирието. Срещу правителствената армия "Джебхат ан-Нусра" воюва съвместно с "умерени бунтовници". Последните дни джихадистите изтеглиха своите сили, но част от тях останаха на фронтовата линия. Чрез предприемане на настъпление "Джебхат ан-Нусра" планира да провокира руската авиация към ответен удар. Тогава под нейните удари ще се окажат именно "умерените" групировки, които се сражават заедно с екстремистите. Щом те попаднат под удара на руските самолети, с примирието ще бъде свършено. Абу Муссаб смята, че гражданската война в Сирия може да свърши, само когато бъде свален президентът Башар Асад. "Трябва и в бъдеще да се бием с режима, всичко останало са илюзии", заяви той пред германския журналист. Много експерти смятат групировката "Джебхат ан-Нусра" за по-голяма заплаха за мира в Сирия от "Ислямска държава".