Руският посланик: 3-ти март е топъл и популярен празник и в Русия

В навечерието на 3-ти март руският посланик заяви пред БНТ, че празникът е много топъл и популярен на много места и в Русия.

Събираме се в центъра на Москва пред паметника на героите на Плевен и се отслужва молебен, през този ден милиони руснаци прекланят глави пред десетките хиляди руски войни и български опълченци, извоювали свободата на братския си народ, каза Юрий Исаков.

Той открои, че братските чувства към българския народ няма как да се променят заради политическите перипетии.

Не съм съгласен с тезата, че има дипломатическо напрежение между Русия и България, допълни Исаков.

Много години вече в навечерието на празника по повод Освобождението на България от турско иго се вдига градусът на обществената полемика в медиите що се отнася до тези исторически въпроси. Има различни гледна точки в тази полемика, каза руският посланик.

Според него това е опит да се изопачи и принизи историята и ролята на Русия в освободителната борба на българския народ.

Понякога тези полемики стигат и до екзотични твърдения от сорта, че не е имало турско иго. В този случай какво би си помислил вашият велик писател Иван Вазов, написал гениалния роман "Под игото". Това е повишаване на градуса на обществената полемика, открои Исаков.

Русия не е придобила и един сантиметър територия, и всички упреци, че тя е имала имперски замисли трябва да имат предвид тази бележка, открои руският посланик.

Той уточни, че много голяма част от войниците в руската войска са дошли като доброволци.

За тях това е била свещена народна война, допълни Исаков.

Исаков беше оптимистичен относно руските туристи в България.

Възможно е в рамките на няколко години в пъти да увеличим обема на руските туристи в България. Това зависи от наличието на обективни условия за увеличаване на туристическия поток, основно е облекчаване на получаването на виза за руснаците, както и намаляване на цените и освобождаване от визи за децата на туристите.

По енергийните въпроси руският посланик изрази лично мнение, като акцентира, че са възможни най-различни конфигурация за маршрутите за транспортиране на газ на Балканите.

Според мен могат да съществуват различни схеми от другите спрени проекти, а "Посейдон" е реален проект, ще има транспортиране на руски газ през Черно море, трети страни и Гърция към Италия. Става дума за 12 млрд. куб. метра руски газ, открои Исаков.