Интерпол издирва Ениз Ченгел, осъден за катастрофата с 9 жертви на АМ „Тракия“

Крими

05-03-2016, 13:22

Снимка:

снимка, 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

50-годишният турски гражданин е осъден у нас на 10 г. затвор

Международната полицейска организация Интерпол вече се включи в издирването на 50-годишния турски гражданин Ениз Ченгел, осъден у нас на 10 г. затвор за катастрофа, отнела 9 живота. Това става 4 месеца, след като влязлата в сила присъда бе пусната за изпълнение, пише „24 часа“.
От сайта на организацията става ясно, че той се търси с червена бюлетина в близо 200 страни, сред които и Турция.
Ченгел е собственик на вече фалиралата превозваческа фирма „Ентуртранс”, чийто автобус катастрофира на магистрала „Тракия” близо до Пловдив на 15 юни 2011 г. На място загинаха 8 човека, тежко ранената Албена Самуилова почина по-късно в болница, без да излезе от кома. Други 11 получиха средни и тежки телесни повреди.
Ченгел бе признат за виновен на три инстанции. Според магистратите той не е упражнявал необходимия контрол, за да бъдат автобусите в техническа изправност. Адвокатите му категорично твърдяха, че няма вина, тъй като е наел необходимите хора да отговарят за автопарка. Веднага след катастрофата страната напусна механикът на фирмата – също турски гражданин, който така и не бе доведен за разпит по време на съдебния процес.
Окончателната присъда бе получена за изпълнение в Бургаската окръжна прокуратура на 4 ноември м.г. Още на 5-ти съдебната охрана отведе в затвора другите двама осъдени - Николай Точев, шеф на транспортния отдел на фирмата, и шофьора Светослав Димитров. Те изтърпяват наказанията си в затворническо общежитие.
Ченгел обаче не е намерен на адреса си в Бургас. Той е обявен за общодържавно издирване. Полицията установи, че е напуснал страната още на 9 август – преди окончателното произнасяне на ВКС.
Затова Бургаската окръжна прокуратура пусна до отдел "Международен" на ВКП предложение да бъде обявен за международно издирване. Писмото бе изпратено в началото на февруари. Процедурата отне около 4 месеца докато снимката и данните за Ченгел се появят в сайта на Интерпол. Ако той бъде открит в страна, с която България има споразумение за правно сътрудничество, ще бъде поискана екстрадиция.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия