Първата ракия е направена в Дръстър (Силистра) през XI век

Откриха средновековен съд за дестилация на огнената вода

При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица – на хълм край Ивайловград, археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.Любопитните неща тук са две, пише silistra.cc. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век, обяснява Димитров. Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки,здрави българи „с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век. “Докато има ракия, България е непобедима”, категоричен е шефът на НИМ проф. Божидар Димитров При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей /НИМ/ в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград) археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър /дн. Силистра/. Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.

Крепостта Лютица е уникално място, зидовете са запазени до 7 м, но пътят до нея е само за търсачи на силни усещания. Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф.Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи “с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век. “Докато има ракия, България е непобедима” – казва директорът на НИМ Божидар Димитров.