160 години затвор за Недев в САЩ, ако СГС го екстрадира (обновена)

Крими

12-03-2016, 15:57

Снимка:

news.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ройтерс: Задържан е българин за борсови измами на Уолстрийт

Той си е тъжен като лапландски елен, обясни адвокатът му пред медиите, спекулантът бил с биполярно разстройство

160 години в американски затвор заплашват българина с двойно гражданство Недко Недев, предаде нюз.бг. Задържаният по искане за екстрадиция в САЩ Недев е разследван по осем обвинения, свързани с манипулиране на акциите на три големи международни компании. За всяко от осемте деяния в Щатите го чакат по 20 години зад решетките, ако бъде съден и признат за виновен. Част от деянията му не са квалифицирани в родния наказателен кодекс, но според сметки на прокуратурата тук би получил до 6 години затвор.


Нюйоркският съд иска екстрадицията на Недев за борсови манипулации за десетки хиляди долари чрез фиктивни фирми и подправен печат на калифорнийски нотариус. Самият Недев, чиято мярка се гледа днес в Софийски градски съд, се обяви за психично болен. Той има епикриза от болница в Севлиево, от този януари има хапчета за биполярно разстройство, а на лекарите в следствения арест казал, че страда от параноична шизофрения. За прокуратурата обаче това е защитна версия, за да се укрие от правосъдието.


Адвокатът на Недев - Стефан Атанасов, намери мотивите на обвинението за несериозни. Според него слуховете сред съседите, че бил съмнителен и не го познавали, не са основание за опасност от укриване. Той си е тъжен като лапландски елен, обясни по-късно Атанасов пред медиите. Болестта ми ще се изостри в ареста, не се чувствам добре там, моля да си отида вкъщи, поиска домашен арест самият Недев.


Софийският градски съд остави в ареста Недко Недев, на когото САЩ иска екстрадиция, съобщи "24 часа". Съдия Ани Захариева го остави в ареста, тъй като имало риск да се укрие. Причината е, че мъжът е пребивавал на адрес, който е различен от този по лична карта. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва.