Външните министри на ЕС одобриха 5 нови принципа за отношенията с Русия

Свят

15-03-2016, 12:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Европа няма консенсус дали през юли да бъдат удължени по-широкообхватните санкции срещу Русия

На завършилата вчера среща на Съвета на външните министри на ЕС са договорени 5 нови принципа на отношенията между ЕС и Русия, съобщи на пресконференция върховният представител по външна политика и сигурност на съюза Федерика Могерини, цитирана от РБК. Тя допълни, че за нея въпросът със санкциите срещу Москва не е технически, а политически и трябва да бъде решен от страните членки. Могерини припомни, че наскоро Брюксел удължи срока на санкциите срещу лица и компании с 6 месеца.
Първият нов принцип, одобрен вчера, е пълното изпълнение на договореностите по "Минск-2", което е необходимо за да има съществена промяна в отношенията Брюксел-Москва. Могерини припомни и че по случай наближаващата годишнина от анексирането на полуостров Крим ЕС продължава да не признава за законно влизането му в състава на Русия.
На второ място, ЕС няма да се откаже да укрепва отношенията си със страните по програмата "Източно партньорство" и от Централна Азия.
Третият принцип, договорен от външните министри, е засилване на "вътрешната стабилност на съюза", в частност по въпросите на енергийната сигурност и стратегическите комуникации (или т.нар.проект за противодействие на руската пропаганда).
На следващо място Брюксел предвижда да възстанови сътрудничеството си с Москва по няколко направления. По отношения на външната политика това могат да бъдат сирийската криза, възстанивяване на отношенията с Иран, проблемите със Северна Корея. "Сътрудничество е възможно и в други сфери, които биха били в интерес на ЕС", добави Могерини.
На последно място Брюксел иска да насърчава развитието на гражданското общество в Русия и "да инвестира в контактите между хората".
На вчерашната среща на външните министри Италия и Унгария – близки съюзници на Москва в ЕС, заявиха, че не може да има автоматично удължаване на санкциите. Въпреки подновяването на действието им срещу конкретни физически лица и компании миналата седмица, в Европа няма консенсус дали през юли да бъдат удължени по-широкообхватните санкции срещу банковия, отбранителния и енергийния сектор в Русия, пише "Ройтерс".
"Нито едно решение не може да бъде прието за даденост в момента", заяви италианският външен министър Паоло Джентилони пред журналисти след срещата с колегите си от страните членки.
Някои държави като Великобритания, Полша и балтийските страни смятат, че продължаването на санкциите е необходимият отговор спрямо възприеманата от тях като експанзионистична политика на Русия. В същото време Италия, Унгария и Гърция подчертават значимостта на Москва като търговски партньор, доставчик на енергия и ключов играч в преговорите за Сирия.