Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС обсъждат на форум мониторинга върху България

Политика

15-03-2016, 12:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Говорители ще бъдат гл. прокурор Сотир Цацаров, шефът на ВАС Георги Колев, гл. съд. инспектор Т. Точкова и зам.-министърът на правосъдието Кр. Филипова

 По инициатива на евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС утре /16 март/  в Европейския парламент в Брюксел се организира конференция на тема "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки". Акцентът във форума е посветен на "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка - опитът на България", а говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.
Срещу инициативата на евродепутатите вече се противопоставиха от Гражданския съвет на РБ, както и от ДСБ.  Те определиха искането като вредно и като начин за запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред, по които от години Брюксел има критики, но липсват реални действия за напредък.
В началото на годината пък евродепутатите от БСП и ГЕРБ Илияна Йотова и Емил Радев обявиха, че механизмът за сътрудничество и контрол не работи, така както е бил замислен, когато България се присъединяваше към ЕС през 2007 година. Според  тях механизмът повече вреди на България в европейски и международен план и не дава очакваните резултати вътре в страната.
Преди дни Филиз Хюсменова коментира, че с колегите й от ГЕРБ и БСП не твърдят, че България е постигнала високи стандарти за правов ред, върховенство на закона и ефективност в борбата с корупцията, не оправдават темповете, с които се извършват реформите. Притеснени били обаче, че Механизмът за сътрудничество и проверка придобил дискриминационен характер, като се прилага единствено към България и Румъния, а не към страни със сходни проблеми, които се присъединиха след нас към ЕС.