Президентът Плевнелиев връчи орден "Стара планина" I степен на държавния секретар на Ватикана кардинал Паролин

Общество

21-03-2016, 15:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Визитата не означава автоматично, че папа Франциск ще посети България

Президентът Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина“ I степен на държавния секретар на Светия престол Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Кардиналът е на посещение в България, където по-рано през денят се срещна с министър- председателят Бойко Борисов. По-късно през денят кардиналът ще проведе срещи с Негово светейшество Патриарх Неофит, Светия синод на Българската православна църква и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.
Президентът заяви, че винаги ще помним, че Анджело Ронкали –папа Йоан XXIII е служил като апостолически делегат в София и е оставил ярък спомен със своята благотворителна дейност сред българите в труден момент за нашата история. „Незабравим спомен остава първото посещение в България на римски-понтифекс, което Папа Йоан Павел II направи през май 2002 година”, каза още държавният глава. „България активно подкрепя усилията на международната демократична общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Споделяме тревогите на папа Франциск и „Светия престол” за всички страдащи от различните конфликти в Близки Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места по света”, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че страната ни цени високо отношенията си със „Светия престол”, като суверенна държава, морален стожер и хуманитарен лидер на глобално ниво.
Надявам се, че България ще продължи да се характеризира с дух на щедрост и откритост, заяви от своя страна държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин . Той благодари на президента за връчения му орден „Стара планина“ I степен, като посочи, че го приема не заради личните си заслуги в отношенията между България и Ватикана, а заради приноса на Светия престол за тях. „Зная, че името Стара планина на практика се отнася до Балкана. Планинска верига, която се намира в самото сърце на страната, която е играла много важна роля за историята Ви”, обясни кардиналът. „Днес като район с изключителна красота - Балканът привлича много посетители, които търсят вътрешен мир и хармония. Без съмнения тази планина кара човек да вдигне очите към непреходното”, категоричен бе Паролин. Той обясни, че България винаги е била на кръстопът и тук са се срещали различни народи. По думите му, ако се съди от историята и битките, които са се водили на територията на страната ни, може да се съди, че тези срещи никога не са били лесни.
„България има дълга традиция на диалог и хармония”, подчерта кардиналът.

Посещението ми в България не значи, че папа Франциск ще посети страната. Това каза по-рано през деня кардинал Паролин, след срещата му с министър-председателят Бойко Борисов в Министерски съвет. Той поясни, че визитата му страната е свързана с честванията на 25-годишнината от отношенията между „Св. Престол” и България. „Ще предам на папата посланието на българите и по-специално на католическата общност, с която имах възможност да се срещна, че има желание за посещение на папата в България”, заяви още Кардинал Паролин. Той се обърна към всички хора във връзка със Страстната седмица и католическия Великден като заяви, че трябва да има мир, както и че Христос е кралят на мира.