При 5% ДДС хлябът у нас ще поевтинее с 15 на сто

Изчисляват от бранша

Съвсем разумно е ДДС за хляба у нас да бъде 5%, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Тя изчисли, че с намалението на ДДС хлябът у нас ще поевтинее с 15%.
„Ако приемем, че 1 хляб струва 1 лев, ДДС на 1 лев е 20 стотинки, и при 5% ДДС същият хляб ще струва 85-87 стотинки”, посочи Кукушева. По думите й намалението ще бъде пряко усетено от потребителите веднага.
Най-евтиният хранителен продукт в света е българският хляб, обаче съпоставим с официалните доходи на масовия българин, той не е евтин, посочи тя.
Финансовият ресурс, който осигуряват тези 20 стотинки на 1 лев на сивия сектор, е огромен. И този финансов ресурс сивият сектор ползва, за да се разплаща по веригата, осъществявайки кражба на ДДС, заяви още Кукушева.
При нас първичната суровина – зърното, е субсидирана и от европейския, и от националния бюджет, количествата са проследими, след това минава през мелниците и през хляба влиза до всяка българска трапеза, коментира Кукушева.
„В България има два сектора, които се облагат с ДДС извън общия режим. Един от тях е хазартът. Хлябът не е по-малко важен от хазарта”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.
„Имаше един период от време, когато румънците идваха да пазаруват в България заради по-ниските цени. Когато румънците свалиха ДДС върху храните, потокът се обърна. Българите от Русе ходят да си пазаруват в Гюргево и Букурещ”, изтъкна Манолов.