Красен Кралев: 2018 г. ще бъде годината на България в спорта

През 2018 г. София е европейска столица на спорта, а страната ни ще бъде домакин на няколко големи спортни събития

„2018 г. ще бъде годината на България в спорта“, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на представянето на инициативата „София – европейска столица на спорта 2018“ в НСА „Васил Левски“. „През 2018 г. България ще председателства Съвета на Европейския съюз, София е европейска столица на спорта, а страната ни ще бъде домакин на няколко големи събития - ATP тенис турнира Sofia Open, Световното първенство по волейбол за мъже, Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по гребане за мъже и жени, имаме добри шансове да спечелим и Световното първенство по бокс за жени. Погледите на милиони от целия свят ще бъдат насочени към нас, а ние имаме какво да покажем по отношение на спорта и спортната инфраструктура“, каза Красен Кралев.
На представянето на инициативата София 2018 присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, секретарят на организационния комитет на София 2018 Анатоли Илиев, общински съветници, преподаватели и студенти в НСА.
Министерството на младежта и спорта подкрепя Столична община в усилията й да популяризира активния начин на живот и да създаде допълнителни условия за практикуване на спорт за всички в столицата, категоричен бе министър Кралев. Акцентът на инициативата Европейска столица на спорта е върху масовия спорт и съвпада с основния приоритет на ММС. Министър Кралев изрази надежда София да даде добър пример на останалите общини в България с подкрепата си за спорта и спортната инфраструктура. Той посочи, че общината вече е увеличила бюджета си за спорт, спонсорира детско-юношески школи на местни спортни клубове и изгражда нови спортни зали.
„В новия Закон за спорта, който министерството е подготвило, настояваме всяка община да има фиксиран бюджет за спорт, като 70% от него да са предназначени за масов спорт, а 30% - за професионален“, каза министър Кралев.
 Министерството ще подкрепи Столична община за София 2018 и с модернизирането на големи спортни обекти на територията на столицата. „Ремонтът на зала Фестивална трябва да приключи до края на 2016 г. Имаме планове за реконструкция и на стадион „Академик“. Двата обекта имат уникално разположение и могат заедно да формират Национален център по лека атлетика“, уточни той.
Красен Кралев съобщи, че Българската федерация по бокс, е водила разговори с AIBA за включване на български отбор в Световните боксови серии (WSB) от следващата година. Министерството ще подкрепи тази инициатива и домакинствата на срещи от WSB ще бъдат добавени към списъка с големи спортни събития в страната ни през 2018 г. Подробности за участието на български отбор в WSB ще бъдат представени в понеделник (28 март 2016 г).